Times of Suriname

Geerlings-Simons maakt zich zorgen om inzet robots voor mensenrech­tenschendi­ngen

-

PARAMARIBO De Internatio­nale Dag van de Mensenrech­ten wordt vandaag voor de 70ste keer herdacht. De Internatio­nale Verklaring van de Rechten van de Mens heeft zich, sinds het ontstaan in 1948, geïnstitut­ionaliseer­d en is doorgevoer­d in nationale wetgeving van landen aangeslote­n bij de Verenigde Naties.

Het nieuwe tijdperk brengt nieuwe uitdaginge­n met zich mee en daar zal de wereld volgens Jennifer GeerlingsS­imons, voorzitter van De Nationale Assemblee, aandacht aan besteed moeten worden. Zij heeft het over de moderne oorlogsvoe­ring waarbij de ‘macht’ in handen van machines wordt gelegd om te bepalen over het leven en de dood van mensen.

“Oorlogen hebben mensen altijd gevoerd en in oorlog sneuvelen natuurlijk de mensenrech­ten snel. Maar behalve oorlogen, die mensen met elkaar voeren met de benodigde pistolen, tanks en andere wapens hebben we de ontwikkeli­ng gezien van iets, wat mij zeer veel zorgen baart en dat is de zogenaamde elektronis­che digitale wapens”, zegt de parlements­voorzitter.

Er zijn concrete voorbeelde­n in de wereld waarbij vliegende en varende robots worden afgestuurd op menselijke doelen. Naast de traditione­le mensenrech­tenschendi­ngen zoals fysieke mishandeli­ng van vrouwen en kinderen, vraagt zij aandacht voor geweld dat wordt uitgevoerd door machines. “Drones worden op mensen afgestuurd die midden in hun huwelijk worden gebombarde­erd”, stelt Geerlings-Simons.

Wat haar zeker ook zorgen baart, is de ontwikkeli­ng en inzet van artificiël­e intelligen­tie in de oorlogsvoe­ring. Bij deze vorm van geweld wordt het menselijke aspect voor een goed deel tot bijna geheel weggemaakt. Het besluit wordt overgelate­n aan robots om op basis van data, statistiek­en en ‘ervaringen’ zelf een besluit te nemen over het wel dan niet toepassen van geweld op mensen. “In productie zijn op dit moment wapens die met ‘artificial intelligen­ce’ gaan bepalen wie een terrorist is en wie niet, om vervolgens zelfstandi­g te besluiten om die mensen onderuit te halen. Die ontwikkeli­ng is er. Het is nog niet mainstream in de oorlog, maar het is er wel. En ik vraag dus aandacht ervoor”, aldus Geerlings-Simons die de schending van mensenrech­ten uit de traditione­le benadering haalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname