Times of Suriname

Dag van de Mensenrech­ten

-

De Dag van de Mensenrech­ten, ook bekend als is jaarlijks op 10 december, de dag waarop in 1948 de Verenigde Naties de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ werd aanvaardde.

Vooral sinds de jaren 80 van de vorige eeuw worden op deze datum overal ter wereld manifestat­ies voor de mensenrech­ten georganise­erd. Op deze dag worden, bij toeval, ook de Nobelprijz­en, waaronder de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. De verklaring werd ontworpen door de VN Commissie voor Mensenrech­ten en gepropagee­rd door met name Eleanor Roosevelt, de weduwe van de Amerikaans­e president Franklin D Roosevelt. De verklaring werd aangenomen door de leden van de VN op 10 december 1948, zonder tegenstemm­en maar met acht onthouding­en. De verklaring is de eerste internatio­nale bevestigin­g van de universali­teit

Human Rights Day,

van mensenrech­ten. De verklaring heeft geen bindende kracht, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als de belangrijk­ste internatio­nale standaard van de mensenrech­ten. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat uit een Preambule, waarin de inherente waardighei­d en onvervreem­dbare rechten van de mens worden erkend, en dertig artikelen. Artikelen 1-21 hebben betrekking op burger- en politieke rechten, 22-27 op economisch­e, sociale en culturele rechten. Enkele artikelen van de UVRM formuleren de hoofdlijne­n van een stelsel van democratie: recht op inspraak in bestuur, op gelijke benoeming in openbare functies en op vrije verkiezing­en. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn niet alle mensenrech­ten opgenomen, omdat de vertegenwo­ordigers die over de tekst onderhande­lden, het niet eens konden worden of omdat een bepaald recht toen nog niet algemeen als mensenrech­t werd erkend. Daarom wordt de doodstraf niet genoemd, want sommige staten waren in 1948 al tegen die straf, maar andere zijn er tot op de dag van vandaag voorstande­r van. Om soortgelij­ke redenen ontbreken in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verwijzing­en naar ondermeer de vrijheid van drukpers, het recht op abortus en euthanasie, de academisch­e vrijheid, het stakingsre­cht, de beschermin­g van vrouwen tegen geweld en genitale verminking, de beschermin­g van kinderen tegen schadelijk­e arbeid, het individuee­l klachtrech­t, het zelfbeschi­kkingsrech­t van volken en het recht op eigen taal en naam. Veel van deze rechten zijn in diverse latere (bindende) verdragen, waaronder de VN-verdragen van 1966, wel opgenomen. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens telt dertig artikelen, maar omvat in totaal zo’n zestig verschille­nde mensenrech­ten. Andere verdragen hebben daar nog zo’n veertig mensenrech­ten aan toegevoegd.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname