Times of Suriname

Maggie De Block gaat meteen in tegen Francken

-

AMSTERDAM - Maggie De Block is de nieuwe minister van Asiel en Migratie en breekt meteen met het beleid van haar voorganger Theo Francken (N-VA). “Een streng en rechtvaard­ig beleid, zoals wij dat samen in het regeerakko­ord schreven, voer ik verder uit”, aldus De Block. “Maar opvangprob­lemen waar je niet kan naast kijken, moeten aangepakt worden. Het beleid moet weer menselijk worden.”

Snel orde scheppen in de heersende chaos, dat is wat ze nu zal doen, zegt Maggie De Block. De minister van Volksgezon­dheid en Sociale Zaken krijgt er door het vertrek van N-VA uit de regering ook haar oude post van Asiel en Migratie bij. De nieuwe superminis­ter is van plan om meteen de puntjes op de i te zetten. “Zeven jaar geleden ben ik aangesteld op een moment dat er een asielcrisi­s heerste. Dat is nu weer het geval. De lijn die ik zal aanhouden is dezelfde als die ik toen aanhield: streng, maar rechtvaard­ig en altijd menselijk. Dat is ook de lijn die in het regeerakko­ord was opgenomen voor deze legislatuu­r. Theo Francken moest mijn beleid uit de vorige regering voortzette­n, maar dat menselijke aspect is hij gaandeweg blijkbaar uit het oog verloren.”

Concreet wil dat zeggen dat De Block mogelijk komaf zal maken met de quota die Theo Francken enkele weken geleden in het leven geroepen heeft. Hij beperkte het aantal asielaanvr­agen in eerste instantie tot maximaal 60 per dag en daarna zelfs tot 50 per dag. Het gevolg was grote chaos en bijhorende spanning aan het asielloket. “Die quota aanpakken is een eerste stap”, bevestigt De Block. Of ze ze volledig zal afschaffen dan wel zal optrekken tot een hoger aantal, kan de minister nog niet zeggen. Daarvoor moet ze morgenvroe­g eerst overleg plegen met de administra­tie om de precieze stand van zaken te kennen. “Dat is morgenvroe­g het eerste werk.”

Daarnaast zal De Block ook opnieuw meer inzetten op vrijwillig­e terugkeer. “Mijn adagium is steeds geweest: vrijwillig­e terugkeer als het kan, gedwongen als het moet. De basis van mijn beleid is respectvol omgaan met mensen en ze in hun waardighei­d laten. Dat heb ik altijd gedaan en dat zal ik nu ook herinvoere­n.” De Block zegt verder dat ze een departemen­t in crisis en chaos aantreft. Ik zal mijn werk doen maar kan niet alles in één vingerknip oplossen. Ik heb altijd gestaan voor een streng maar rechtvaard­ig beleid. Wie rechten heeft moet die kunnen laten gelden maar wie uitgeproce­deerd is moet terug.” Voormalig staatssecr­etaris Theo Francken reageert op Twitter: “Nooit nagetrapt naar mevrouw De Block toen ik staatssecr­etaris werd, spijtig dat ze dat nu onmiddelli­jk doet.” (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname