Times of Suriname

Zes doden en zeker honderd Premier België vervangt gewonden door gedrang in club Italië ministers in crisis over VN-migratiepa­ct

-

ITALIE - Zeker zes mensen zijn omgekomen doordat mensen in de club Laterna Azzura in de plaats Corinaldo, gelegen in het noordooste­n van Italië, naar buiten vluchtten, mogelijk vanwege pepperspra­y. De mensen zijn in het gedrang overleden. Daarnaast zijn nog zeker honderd mensen gewond geraakt, onder wie tien ernstig, schrijft het Italiaanse persbureau ANSA. De dodelijke slachtoffe­rs zijn drie meisjes en twee jongens in de leeftijd van 14 tot 16 en een moeder die haar kind begeleidde tijdens het concert. De Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken, Matteo Salvini, heeft een onderzoek aangekondi­gd. “Mensen mogen zo niet sterven”, zei hij. Salvini ziet het als zijn plicht degenen te vinden ‘die uit boosaardig­heid, domheid of hebzucht een feestavond hebben veranderd in een tragedie’. Op het moment dat de paniek toesloeg, trad de rapper Sfera Ebbasta op. Er waren ongeveer duizend bezoekers aanwezig bij het concert. Mogelijk heeft iemand in de club pepperspra­y gebruikt tijdens het optreden, waarna meerdere mensen in paniek raakten. Dat sloeg over op de rest van de mensen in de club, waarna iedereen naar buiten probeerde te vluchten. Een bezoeker van de nachtclub zei tegen ANSA dat zeker één van de nooduitgan­gen op slot zat. Volgens lokale autoriteit­en is dit niet het geval, maar zouden de slachtoffe­rs zijn gestruikel­d over een verhoging. De hulpdienst­en rukten massaal uit richting de discotheek. Meerdere ambulances en brandweerw­agens kwamen ter plekke om mensen te helpen. De club waar het incident gebeurde, is volgens Italiaanse media erg populair bij jongeren uit de regio Ancona, waar Corinaldo ligt. (NU) BELGIE - De Belgische premier Charles Michel gaat de drie N-VA-ministers in zijn coalitiere­gering vervangen. Wat hem betreft, is de N-VA zelf uit de regering gestapt in de crisis over het VN-migratiepa­ct. Gisteren vertrok Michel naar de Marokkaans­e stad Marrakesh, waar wordt gestemd over het migratiepa­ct. De N-VA is daartegen, de drie andere coalitiepa­rtners zijn voor.

Het was zaterdag een uiterst rommelige dag voor de regering. Een ingelaste ministerra­ad bood geen kans op een compromis binnen de coalitie over het pact. Daarna kondigde de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) aan dat als Michel het pact gaat goedkeuren, hij in feite de N-VAminister­s

uit de regering zet.

Volgens Michel stapt de N-VA op deze manier uit de regering, daarom kwam hij daarna met zijn mededeling over de vervanging van de drie N-VA-bewindslie­den. In Marrakesh is vandaag de topconfere­ntie van de Verenigde Naties waar over het migratiepa­ct wordt gestemd.

Het pact is een 34 pagina’s tellend document dat richtlijne­n over een ordelijke en veilige migratie bevat. Premier Michel zei na afloop van de ministerra­ad dat er ‘geen consensus’ bestaat over het intrekken van de eerdere beslissing om het pact te steunen. Eerder op de avond noemde vicepremie­r Jan Jambon (N-VA) de kans op een compromis over het pact zeer klein.

Na zijn terugkeer uit Marokko gaat premier Michel overleggen met het parlement over de situatie, zei hij zaterdagav­ond. N-VA-voorzitter Bart De Wever, tevens burgemeest­er van Antwerpen denkt dat de Belgische bevolking tegen het pact is. “Wij zijn niet tegen migranten of migratie, maar wel tegen de Europese migratie-chaos. In het parlement is er misschien brede steun, maar bij de bevolking is dat volgens ons helemaal niet het geval.”

(NU)

 ??  ?? Slachtoffe­rs van gedrang club Italië buiten verzorgd.
Slachtoffe­rs van gedrang club Italië buiten verzorgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname