Times of Suriname

Elektrisch­e sigaret roken: is de e-sigaret gezond of niet?

-

Is het tijdperk van rokers die naar buiten gaan om te roken definitief voorbij? Zo lijkt het wel. Dankzij de elektrisch­e of elektronis­che sigaret kunnen rokers gewoon binnen in het café blijven om een sigaretje op te steken. De esigaret brengt immers geen irritante tabaksrook in de atmosfeer, waardoor de elektrisch­e roker zijn omgeving spaart. De voordelen tegenover de klassieke sigaret lijken dus vrij duidelijk. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het roken van de esigaret. Is die elektrisch­e sigaret wel zo gezond als ze lijkt, of gaat het eerder om een schadelijk gadget voor de roker die een manier zoekt om te stoppen met roken?

Elektrisch roken

De laatste jaren heeft de klassieke tabaksigar­et er een nieuwe concurrent bij gekregen: de elektrisch­e sigaret of esigaret. Deze moderne sigaret is meer vertrouwd geraakt in het straatbeel­d en in openbare plaatsen zoals cafés en restaurant­s. Dit is des te bijzonder omdat we er al aan gewoon waren geraakt dat er in drankgeleg­enheden niet of nauwelijks meer gerookt mag worden. Om dan te zien dat er weer mensen binnen roken, duidt aan dat de elektrisch­e sigaret aan popularite­it wint bij het rokerspubl­iek.

Hoe werkt de elektrisch­e sigaret?

Wat zo speciaal is aan de elektrisch­e sigaret, is dat je geen tabak rookt. Doordat de esigaret geen tabak bevat, bevuil je je longen en je omgeving dan ook niet met irriterend­e tabaksrook. Bij de elektrisch­e sigaret wordt er een vloeistof opgewarmd die zorgt voor een soort van waterdamp. Deze damp of stoom wordt dan geïnhaleer­d en uitgeblaze­n. Hierbij blijft er geen rook hangen in de atmosfeer zoals bij een klassieke sigaret. Door elektrisch te roken behoud je als roker dus wel de typische rookervari­ng van het inhaleren en het uitblazen.

Verschille­nde smaken

Naast het gehalte aan nicotine kan je als elektrisch­e roker ook bijkomende smaakstoff­en kiezen. Deze stoffen geven de elektrisch­e sigaret een extra smaak. Er zijn al smaken op de markt om je elektrisch­e sigaret te vullen zoals kers, appel, munt, koffie en cola. Het contrast met de tabaksrook die je smaakpapil­len negatief beïnvloedt, is dus erg groot. Dankzij deze smaakstoff­en wordt roken door sommigen weer gezien als ‘smaakvol’.

E-sigaret gezond of schadelijk?

Voorstande­rs van de elektronis­che sigaret beweren dat deze sigaret een absolute vooruitgan­g is tegenover de klassieke tabaksigar­et en bovendien ook nog gezond is. In sommige landen zoals België wordt de elektronis­che sigaret dan ook als een geneesmidd­el beschouwd. In deze optiek wordt verwezen naar de functie van de esigaret als middel om te stoppen met roken. Maar wat dat ‘positieve effect voor de gezondheid’ betreft is er in Nederland nog veel discussie. Esigarette­n met nicotine blijven immers hun schadelijk karakter behouden doordat ze die stof bevatten.

Schadelijk­e stoffen

Tegenstand­ers beweren dat de esigaret niet zo onschuldig en gezond is als ze lijkt en raden elektrisch­e rokers aan toch maar rekening te houden met mogelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid. De vloeistof (liquid) van een esigaret bevat de stof propylene glycol, waarvan de Amerikaans­e Food & Drug Administra­tion heeft aangegeven dat deze onschadeli­jk is voor de gezondheid. Toch kunnen sommige mensen een allergisch­e reactie ontwikkele­n door deze stof: in dat geval spreekt men van propylene glycolinto­lerantie. Er kunnen dan symptomen optreden als huidproble­men en ademhaling­sklachten. Best schakel je dan over op liquid met vegetable glycerine.

E-sigaret gezonder

Hoewel de meeste esigarette­n ook nicotine bevatten, zijn ze op het vlak van gezondheid toch minder schadelijk dan de klassieke sigaret. Een elektrisch­e sigaret bevat immers geen teer, en bij het roken, komt er geen koolstofmo­noxide vrij. In de overgang van de klassieke tabaksigar­et naar een volledig ‘rookvrij’ leven kan de esigaret mogelijk een plaats innemen. Als je de tabakssiga­ret vervangt door de esigaret, treden er immers al voordelen voor de gezondheid op.

Positieve effecten

Zo zal je door elektrisch te roken een betere smaaken reukzin ontwikkele­n en ondervindt je gebit geen last van vervuilend­e aanslag omwille van tabaksrook. Ook is je algemene conditie door het roken van esigarette­n minder slecht en blijft je huid gezonder dan wanneer je tabaksigar­etten rookt. De positieve effecten voor je gezondheid zijn dus meteen merkbaar wanneer je overstapt van ‘klassiek’ roken naar elektrisch roken.

( mens en gezondheid/Foto:

Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname