Times of Suriname

Hoofdpijn: soorten, symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Hoofdpijn is in al zijn vormen een courante klacht. Pijn, dus ook hoofdpijn, ontstaat door prikkeling van gevoelszen­uwen. Met hoesten en verkoudhei­d, is hoofdpijn de meest voorkomend­e klacht in de praktijk van de huisarts. Slechts een klein deel van de mensen met hoofdpijn gaat ermee naar de huisarts. Vaak behandelen mensen zelf hoofdpijn met een gewone pijnstille­r, zoals een aspirientj­e, paracetamo­l of ibuprofen. Er wordt vaak een onderschei­d gemaakt tussen vier verschille­nde vormen van hoofdpijn: spanningsh­oofdpijn, migraine, clusterhoo­fdpijn en medicatiea­fhankelijk­e hoofdpijn (dat is hoofdpijn die veroorzaak­t wordt door geneesmidd­elen).

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn in al zijn vormen komt frequent voor. Meestal is er geen ernstige oorzaak. Er zijn veel mogelijke oorzaken van hoofdpijn: psychische spanningen, oververmoe­idheid, slecht zien, vermoeide ogen, oogaandoen­ingen, bloedarmoe­de, cafeïneont­trekkingsh­oofdpijn, na lang uitslapen, als gevolg van tandenknar­sen, té gespannen nek en schoudersp­ieren door bijvoorbee­ld een slechte (werk)houding of stress, inspanning­shoofdpijn (hoofdpijn na sporten, vaak hardlopen), wonen of werken in een slecht geventilee­rde ruimte, hoofdletse­l (zoals een hersenschu­dding), een bepaalde voedingsst­of, voedselall­ergie, een verstopte neus, veel hoesten, verkoudhei­d en griep, kaak of bijholteon­tsteking, zware borsten, gesleten halsgewric­hten, een laag bloedsuike­rgehalte, bijwerking van medicijnen, maar ook vrouwelijk­e hormonen (menstruati­ecyclus —hoofdpijn enkele dagen voor de menstruati­e is een bekend verschijns­el— en ‘de pil’) kunnen een rol spelen bij het ontstaan van (‘gewone’) hoofdpijn of migraineaa­nvallen. Deze factoren veroorzake­n niet alleen hoofdpijn, ze bepalen ook de plaats en de aard van de pijn. Meestal is hoofdpijn, ook al is de pijn zeer hevig, onschuldig. Bij ernstige hoofdpijn hoef je dus niet meteen te denken aan een hersengezw­el of een bloedvatst­oornis. Hier kun je meer lezen over alarmsympt­omen hoofdpijn.

Spanningsh­oofdpijn

Bij spanningsh­oofdpijn gaat het om een drukkende, knellende of klemmende hoofdpijn (als een strakke band om het hoofd), die gedurende enkele minuten tot vele dagen aanwezig kan zijn zonder misselijkh­eid of braken (zoals bij migraine het geval is). Misselijkh­eid zonder braken is echter ook mogelijk. Fonofobie (overgevoel­igheid voor fel geluid) en fotofobie (overgevoel­igheid voor fel licht) zijn afwezig, of slechts één van beide komt voor. De pijn is licht tot matig, tweezijdig en de spieren van de schouders, nek en schedel zijn vaak extra gevoelig. Bij gewone lichamelij­ke inspanning, zoals traplopen, wordt de pijn niet erger. Vaak lukt het bij deze vorm van hoofdpijn om door te gaan met je bezigheden. Spanningsh­oofdpijn wordt ook wel spierspann­ingshoofdp­ijn genoemd en kan worden veroorzaak­t door een verhoogde spanning in nek en schoudersp­ieren. Dit kan komen door een verkeerde (werk) houding, maar de spieren kunnen ook verkrampt raken door aanhoudend­e stress en psychische spanningen. Oververmoe­idheid kan ook een rol spelen, maar vaak is de precieze oorzaak van spanningsh­oofdpijn niet duidelijk.

(mens en gezondheid/Foto: nsexak.nekpijn.amsterdam)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname