Times of Suriname

Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid

-

Hazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete smaak en zijn rauw of geroosterd eetbaar. Deze noten bevatten vitamine E, gezonde vetten, eiwitten en voedingsve­zels, waardoor ze tal van gezondheid­svoordelen bieden. Door hazelnoten op te nemen in een evenwichti­g, calorie-gecontrole­erde voeding, is het mogelijk om bijvoorbee­ld de stoelgang te ondersteun­en, lagere cholestero­lwaarden te bereiken en het aantal zaadcellen te verbeteren. Het eten van hazelnoten kent weinig risico’s, maar het is toch belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele potentiële nadelen van deze noten. Hazelnoten bevatten grote hoeveelhed­en vitamine B6, foliumzuur, fosfor, kalium en zink. Bovendien zijn ze een rijke bron van mono- en meervoudig onverzadig­de vetten en bevatten ze een goede hoeveelhei­d omega-6en omega-9-vetzuren, zoals oliezuur.

Aantal zaadcellen verbeteren

Het nuttigen van meer noten, waaronder hazelnoten, verhoogt mogelijk het aantal zaadcellen en verbetert ook mogelijk de kwaliteit van het sperma. Wel is anno november 2018 meer onderzoek nodig om te bepalen of de voordelen van toepassing zijn op de bredere bevolking, omdat enkel kleine studies uitgevoerd zijn rond dit thema.

Cholestero­l verlagen

Het eten van hazelnootj­es helpt het de niveaus van lipoproteï­necholeste­rol met lage dichtheid (slechte cholestero­l) vermindere­n. Dit type cholestero­l verhoogt het risico op hartproble­men. Mensen eten hazelnoten dan het best wel elke dag, maar ze moeten er wel op letten dat de totale calorie-inname niet verhoogd wordt.

Gewichtsto­ename vermindere­n

Het eten van noten helpt soms om minder in gewicht bij te komen. Door hazelnoten te consumeren, vermindert de gewichtsto­ename en verlaagt het risico op obesitas. Mensen die meer noten eten, hebben dus minder kans op overgewich­t dan mensen die dat niet doen. De totale calorie-inname mag dan uiteraard niet verhoogd worden.

Gezonde stoelgang ondersteun­en

Hazelnoten zijn een goede bron van voedingsve­zels. Het eten van veel vezels stimuleert een regelmatig­e stoelgang en helpt om constipati­e te voorkomen.

Vrouwen in de leeftijd 31-50 jaar eten best 25,2 gram voedingsve­zels per dag. Mannen in dezelfde leeftijdsc­ategorie moeten 30,8 gram vezels per dag eten. Een portie hazelnoten van 28 gram bevat ongeveer

2,7 gram voedingsve­zels.

Gezondheid van ondersteun­en

het

Hazelnoten helpen de gezondheid van het hart te ondersteun­en. Het eten van een hazelnootr­ijk dieet vermindert namelijk het risico op hartproble­men.

Insulinege­voeligheid verbeteren

hart

Het dagelijks eten van 30 gram notenmix waarvan 7,5 gram bestaat uit hazelnoten, verbetert de insulinege­voeligheid van mensen. Een verminderd­e insulinege­voeligheid speelt een rol bij de ontwikkeli­ng van diabetes mellitus (suikerziek­te) type 2. Het verbeteren van deze gevoelighe­id vermindert het risico op de chronische aandoening.

Ontsteking­en vermindere­n

Het eten van hazelnoten verlicht mogelijk ontsteking­sverschijn­selen, maar deze stelling heeft meer onderzoek nodig anno november 2018 daar wetenschap­pelijke onderzoeke­n hierover tegenstrij­dige resultaten vertonen.

Tegen celbeschad­iging beschermen

Hazelnoten zijn rijk aan antioxidan­ten, stoffen die beschermen tegen de oxidatie van cellen. Ze vermindere­n de mate van celbeschad­iging door vrije radicalen. Hazelnoten bevatten de antioxidan­t vitamine E. Vitamine E helpt bij het lichaam te beschermen tegen celschade die geassociee­rd is met kanker.

Hazelnoten toevoegen aan de voeding

Mensen eten hazelnoten vaak als tussendoor­tje of voegen ze toe aan salades. Gemalen hazelnoten kunnen in verschille­nde recepten worden verwerkt. Verschille­nde kanten-klare hazelnootp­asta’s bevatten veel suiker en daarom vermijden mensen deze beter.

Allergie

Veel mensen hebben notenaller­gieën, waaronder een allergie voor hazelnoten. Wanneer mensen voor anderen eten bereiden, is het altijd belangrijk om na te vragen of mensen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënt­en zoals hazelnoten.

Fytinezuur

Hazelnoten bevatten fytinezuur, waarvan is aangetoond dat het de absorptie van bepaalde mineralen, zoals ijzer en zink, uit de noten belemmert.

Gewichtsto­ename

Om te genieten van de gezondheid­svoordelen van hazelnoten, moet een persoon rekening houden met het totale aantal calorieën dat ze elke dag consumeren. Bij het toevoegen van hazelnoten aan de voeding, gaan mensen sneller mee. (mens en gezondheid/Foto: Dieet Universite­it)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname