Times of Suriname

Pijn aan de voet: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Voetpijn komt vaak voor. Je voeten dragen je je hele leven en worden dagelijks gebruikt. Voetpijn kan daarom behoorlijk lastig zijn, vooral als je door de pijn minder goed kunt lopen. Na een dag op hoge hakken lopen, is het natuurlijk niet zo vreemd als je voeten zeer doen. Maar sommige voetklacht­en die gepaard gaan met voetpijn kunnen op een onderligge­nde aandoening wijzen. Om de juiste behandelin­g te krijgen, is het belangrijk dat je achterhaal­t wat het probleem is. Bij aanhoudend­e voetpijn is het raadzaam een afspraak te maken met je huisarts. Een groot deel van de klachten aan de voeten bestaan uit overbelast­ingsklacht­en. Daarnaast kan het veelvuldig dragen van hakken, overgewich­t, diabetes of te kleine schoenen, een doorgezakt­e voorvoet of andere voetklacht­en veroorzake­n. Voetpijn kan zeurend of stekend zijn. Voetpijn kan zich aan de onderkant, bovenkant, voorkant en zijkant van de voet manifester­en. Oudere mensen lopen een zeer groot risico op voetproble­men. Als je ouder bent, worden je voeten breder. De huid van de voeten wordt ook droger. Voetpijn bij ouderen kan het eerste teken zijn van leeftijdsg­erelateerd­e aandoening­en, zoals artrose, diabetes en verstoorde bloedsomlo­op. Voetproble­men kunnen ook de balans bij ouderen verstoren.

Beroepsris­ico

Voetklacht­en kunnen ook ontstaan wanneer je een staand beroep uitoefent. Een aantal voetproble­men, waaronder artrose van de voet en enkel, deformatie van de tenen, gecomprime­erde of beknelde zenuwen tussen de tenen, peesplaato­ntsteking, verworven platvoeten bij volwassene­n en het tarsaal tunnel syndroom, wordt toegeschre­ven aan langdurige staan op het werk.

Sport en dans

Sporters en dansers lopen risico op peesplaato­ntsteking, hielspoor, sesamoidit­is (voetpijn ter hoogte van de sesambeent­jes), achillespe­esontsteki­ng en stressfrac­turen. Vrouwen hebben een hoger risico op stressfrac­turen dan mannen.

Gewichtsto­ename

Gewichtsto­ename zorgt voor extra belasting van de voeten, wat kan leiden tot voet- of enkelklach­ten. De extra druk op de zachte weefsels en gewrichten van de voet bij mensen met overgewich­t, verhoogt de kans op het ontwikkele­n van tendinitis en peesplaato­ntsteking.

Pijnlijke voeten door leefstijlf­actoren

Voetpijn kan optreden door bepaalde leefstijlf­actoren, overbelast­ing of medische aandoening­en. Een van de belangrijk­ste oorzaken van voetpijn is het dragen van schoenen die niet goed passen. Het dragen van hoge hakken kan voetpijn en andere voetklacht­en veroorzake­n omdat ze veel druk op de tenen leggen. Je kan ook voetpijn ontwikkele­n door intensief te sporten.

Medische oorzaken van voetpijn

Diverse medische problemen zijn nauw verbonden met voetpijn.

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten, die in kwaliteit achteruitg­aat met klachten als stijfheid en gewrichtsp­ijn. Vooral je voeten zijn gevoelig voor de pijn die optreedt door artrose.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname