Times of Suriname

Moordverda­chten beschuldig­en elkaar

-

PARAMARIBO – Cherano V en Kefoun L beschuldig­den elkaar gisteren het plan beraamd te hebben om de Nederlande­r Jacobus ‘Sjaak’ Jansen (75) te beroven. Jansen kwam bij de beroving op 25 november vorig jaar om.

Cherano V zegt dat Kefoun L met het plan kwam om het latere slachtoffe­r te beroven. Volgens hem vroeg Kefoun L hem of hij de man kende. Cherano V zei toen dat de man zijn vrouw lastig viel. Hij zegt dat Kefoun L eerst het pand in ging en het slachtoffe­r aanviel en vastbond. Hij doorzocht het huis en vond geld. Kefoun L zegt echter dat Cherano V met het plan van de beroving kwam. Volgens hem rende Cherano V als eerste het huis in en viel het slachtoffe­r van achteren aan. Hij zag Cherano V het slachtoffe­r aan zijn armen, benen en hals vastbinden. Hij zei tegen Cherano V om Jansen te laten en verliet uit vrees de plaats. Kefoun L zegt Cherano V niet te hebben geholpen bij het doden van Jansen. Beide verdachten beweren dat het slachtoffe­r nog ademde toen zij het huis verlieten.

De rechter merkte op dat Cherano V verklaart dat hij in paniek verkeerde toen hij het huis verliet, maar toch een laptop en auto van het slachtoffe­r wegnam. Hij wilde de auto verkopen en de opbrengst voor zichzelf houden. De magistraat zegt dat Kefoun L eerder bekende dat hij het slachtoffe­r vastbond, terwijl Cherano V de man sloeg. Kefoun L zei niets uit de buit te hebben genomen.

Een 78-jarige vrouw getuigde dat zij haar huurder Jansen als een goede kennis en beschaafde man kende. Hij huurde 4 tot 5 jaar haar benedenwon­ing. Op 12 oktober vorig jaar kwam hij weer in Suriname. De getuige kent Cherano V van kleinsaf. Zij had vijf jaar geen contact met hem, omdat hij haar bedreigde. Zij kent hem als een agressieve persoon. Een week voor de moord kwam Cherano V naar haar; hij wilde in haar tuin werken. Hij mocht van haar het erf schoonmake­n. De getuige zegt dat zij op 25 november rond 09.00 uur uit huis vertrok. Zij zag Jansen de krant lezen. Toen zij terugkwam, zag zij zijn auto niet meer, maar de poort stond open. Zij dacht dat hij uit huis was. In de avond werd zij enkele keren wakker en ging kijken of hij al terug was. Zij ging op 26 november rond 08.00 uur om een kijkje te nemen. Zij zag de deur openstaan en ging naar binnen. Zij zag de man toen levenloos op de vloer liggen.

Op 6 maart wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname