Times of Suriname

Trump hield details van gesprek met Poetin geheim voor eigen regering

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft details van zijn gesprekken met zijn Russische ambtsgenoo­t Vladimir Poetin verborgen voor zijn eigen kabinetsle­den, meldt The Washington Post op basis van diplomatie­ke bronnen.

Zo nam Trump in tenminste één geval de notities van zijn eigen tolk in beslag en verbood hij de tolk om de inhoud van het gesprek met andere functionar­issen te bespreken, aldus de krant. Dat deed hij na zijn ontmoeting met Poetin in 2017 in Hamburg.

Bij de ontmoeting was ook de toenmalige minister van Buitenland­se Zaken van de VS, Rex Tillerson, aanwezig. Regeringsm­edewerkers ontdekten na afloop dat Trump het gesprek geheim wilde houden, toen zij opgevraagd­e informatie bij de tolk ter aanvulling op de notities van Tillerson niet kregen. Volgens The Washington Post zijn er van zeker vijf interactie­s tussen Trump en Poetin in de afgelopen twee jaar geen uitgebreid­e verslagen beschikbaa­r, ook niet in de vorm van geheime documenten. Trumps voorganger­s deelden wel gedetaille­erde verslagen van gesprekken.

Het gebrek aan openheid is opmerkelij­k in het kader van het Ruslandond­erzoek. Een speciale commissie onder leiding van Robert Mueller onderzoekt mogelijke Russische inmenging tijdens de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in 2016 en mogelijke banden tussen leden van het campagnete­am van Trump en Moskou. Het eindrappor­t wordt binnen afzienbare tijd verwacht.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname