Times of Suriname

Franse politie pakt meer dan 240 mensen op bij protesten ‘Gele Hesjes’

-

FRANKRIJK - Bij de protesten van de ‘Gele Hesjes’ in Frankrijk zijn zaterdag meer dan 240 arrestatie­s verricht. In Parijs ging het ook om demonstran­ten die verboden wapens bij zich hadden. In Parijs gingen 8.000 mensen de straat op, in het hele land waren dat er rond de 84.000, circa 30.000 meer dan vorig weekend. In de hoofdstad waren 5.000 agenten op de been, in heel Frankrijk 80.000. Grote ongeregeld­heden kwamen zaterdag niet voor.

Rond de Arc de Triomphe in Parijs is het wel tot botsingen gekomen tussen de politie en demonstran­ten. De politie zette waterkanon­nen en traangas in tegen demonstran­ten die de agenten bekogelden met stenen en verf.

De Franse veiligheid­sdiensten hielden vooral Bourges scherp in de gaten, omdat op internet was opgeroepen tot massale protesten in deze stad in centraal Frankrijk. De vijfduizen­d mensen die daar de straat op gingen, deden dat overwegend vreedzaam.

Het was de negende week van protesten van de ‘Gele Hesjes’. Ze protesteer­den aanvankeli­jk tegen de verhoging van de brandstofp­rijzen, maar richten zich nu tegen het hele beleid van de Franse president Emmanuel Macron. Macron hoopt de gemoederen weer tot bedaren te brengen met een ‘nationaal debat’ dat volgende week begint. Op basis van debatten die door het hele land kunnen plaatsvind­en, zal de regering met nieuwe maatregele­n komen, met mogelijk referenda over de meest vergaande voorstelle­n.

Geïnspiree­rd door de protesten in Frankrijk kwamen zaterdag ook in andere landen ‘Gele Hesjes’ in actie, waaronder Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

(NU)

 ??  ?? Franse politie probeert de ‘Gele Hesjes’ in bedwang te houden. (Foto: Internatio­nal News)
Franse politie probeert de ‘Gele Hesjes’ in bedwang te houden. (Foto: Internatio­nal News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname