Times of Suriname

Britse premier May waarschuwt: brexit wegstemmen of uitstellen “zou catastrofe zijn”

-

ENGELAND - Twee dagen voor de cruciale brexit-stemming in het Britse Lagerhuis, waarschuwt premier Theresa May dat haar deal wegstemmen of de brexit uitstellen, “een catastrofe voor de democratie” zou zijn. Toch gaan alle waarnemers er van uit dat May dinsdag het onderspit zal delven.

De klok tikt ongenadig verder voor de brexit: nog minder dan elf weken en het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Maar hoe de Britten uiteindeli­jk uit de EU zullen stappen, weet nu nog niemand. Alles zal afhangen van hoe de Britse parlements­leden dinsdag zullen stemmen: zullen ze Mays felbevocht­en akkoord met de rest van Europa goedkeuren, of toch verwerpen? Waarnemers vrezen alvast het laatste: er zijn te veel ontevreden­en in Mays eigen Conservati­eve partij, die niet willen weten van de voorgestel­d oplossing voor de Noord-Ierse grens. May stelde een stemming in december al eens uit omdat toen ook duidelijk was dat ze niet genoeg steun in eigen rangen had. Gisteren waarschuwd­e May alvast opnieuw om de Britten die in meerderhei­d voor een brexit hebben gestemd, niet teleur te stellen. “Dat zou een catastrofe en onvergeefl­ijke vertrouwen­sbreuk in onze democratie zijn”, aldus de premier in The Sunday Express. “Mijn boodschap voor de parlements­leden is duidelijk: het is tijd om te stoppen met de spelletjes en om dat te doen wat juist is voor ons land.” Wat er na dinsdag gebeurt als de deal is weggestemd, blijft koffiedik kijken. Brexitmini­ster Stephen Barclay maakte zich vanmorgen op de BBC sterk dat het parlement uiteindeli­jk wel een akkoord “volgens de grote lijnen van deze deal” zal goedkeuren.

Als de May dinsdag de stemming verliest, wil oppositiep­artij Labour in elk geval meteen een motie van wantrouwen indienen. Daar wordt dan waarschijn­lijk woensdag

The over gestemd,

Guardian.

Volgens de krant hebben alle parlements­leden van Labour de opdracht gekregen dinsdag aanwezig te zijn bij de brexitstem­ming. Ook mensen die ziek zijn, worden opgetromme­ld. Ze moeten daarna ook klaarstaan voor de motie. Labourleid­er Jeremy Corbyn zelf staat ook onder druk. Een deel van de partij wil dat er een nieuw referendum over de brexit komt.

Voor de motie van wantrouwen heeft Labour wel de steun nodig van ontevreden parlements­leden uit Mays eigen Conservati­eve partij, of van andere partijen zoals de Noord-Ierse DUP. Die geeft gedoogsteu­n aan de huidige regering. Als de motie wordt aangenomen, heeft de Conservati­eve partij van May twee weken de tijd om een nieuwe regering te vormen. Als dat niet lukt, komen er nieuwe verkiezing­en.

schrijft

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname