Times of Suriname

Aubergines: voordelen voor gezondheid

-

De aubergine is een groente die lid is van de familie van de nachtschad­uwgroenten (Solanaceae plantenfam­ilie). De groente heeft meestal een ei-achtige vorm en een levendige paarse kleur. Hoewel de donkerpaar­se versie van aubergines het meest bekend is, zijn er veel varianten. Aubergine is er in een groot aantal vormen en maten. Zo zijn ook kleine, langwerpig­e en dunne exemplaren bekend. Ook variëren de kleuren van paars tot wit en groen. Ze is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en bevat weinig calorieën. De aubergine biedt bijgevolg tal van gezondheid­svoordelen. De groente is bijvoorbee­ld goed voor het hart en de hersenen. Aubergines worden meestal gestoomd, gegrild, gekookt of gebakken. Het stomen behoudt de antioxidan­tenniveaus en is daarom het meest nuttig voor de gezondheid.

Aubergines bevatten ook flavonoïde­n, zoals anthocyani­nen. Anthocyani­nen zijn wateroplos­bare pigmenten die veel gezondheid­svoordelen hebben. Ze geven ook de aubergine zijn bekende, donkerpaar­se kleur. De schil van de aubergine is rijk aan antioxidan­ten, vezels, kalium en magnesium. Het fenolgehal­te van de aubergine bestrijdt vrije radicalen.

Behandelin­g van bloedarmoe­de

Mensen met bloedarmoe­de lijden aan hoofdpijn, migraine, vermoeidhe­id, zwakte, neerslacht­igheid en cognitieve stoornisse­n. Aubergine, een rijke bron van ijzer, helpt om bloedarmoe­de en de symptomen hiervan te bestrijden. Ze bevat ook koper dat, in combinatie met ijzer, helpt om het aantal rode bloedcelle­n te verhogen. Een voldoende hoeveelhei­d rode bloedcelle­n is vereist om gevoelens van stress en vermoeidhe­id te voorkomen en om zich energiek en sterk te voelen.

Gewicht onder controle houden

Voedingsve­zels zijn belangrijk­e factoren bij voor het behoud en verliezen van gewicht, omdat ze fungeren als ‘vulstoffen’ in het spijsverte­ringsstels­el. Deze verbinding­en verhogen de verzadigin­g en vermindere­n de eetlust. Ze vermindere­n de calorie-inname doordat een persoon een langer vol gevoel heeft. Aubergine bevat al weinig calorieën, dus de groente draagt bij aan een gezonde, caloriearm­e voeding.

Gezondheid van de botten

Aubergine, die rijk is aan vitamine K en koper, helpt om osteoporos­e (verlies van botmassa met risico op botbreuken) te voorkomen, verhoogt de botsterkte en verbetert de mineraaldi­chtheid. Collageen, aanwezig in deze groente, helpt bij de vorming van bindweefse­l en botten. Het kalium in deze groente helpt om calcium te absorberen en helpt zo om de botten gezond en sterk te houden.

Gezondheid van het hart

De vezels, kalium, vitamine C, vitamine B6 en fytonutrië­nten in aubergines ondersteun­en allemaal de hartgezond­heid. Bovendien bevatten aubergines bepaalde flavonoïde­n, waaronder anthocyani­nen. Deze zijn in verband gebracht met een lager risico op sterfte door hartaandoe­ningen. Een verhoogde inname van anthocyani­nen is voorts geassociee­rd met een significan­t lagere bloeddruk.

Nuttig tijdens de zwangersch­ap

Foliumzuur is essentieel voor zwangere vrouwen omdat het helpt bij de ontwikkeli­ng van de hersenen van de baby. Foliumzuur beschermt de baby’s tegen neurale buisdefect­en. Daarom is het raadzaam voor zwangere vrouwen om aubergine in de voeding op te nemen.

Verbeterin­g van functie

Nasunine, een anthocyani­ne in de huid van de aubergine, is een krachtige antioxidan­t die de celmembran­en van de hersenen beschermt tegen schade door vrije radicalen. Het helpt ook bij het transport van voedingsst­offen naar de cel en het verwijdert tevens afval uit het lichaam. Anthocyani­nen vergemakke­lijken bovendien de bloedtoevo­er naar de hersenen. Dit helpt bij het verbeteren van het geheugen en voorkomt leeftijdsg­ebonden psychische stoornisse­n.

Verlaging van cholestero­lgehalte

Chlorogeen­zuur in aubergines verlaagt het LDLcholest­erolgehalt­e (slechte cholestero­l), hetgeen het risico op atheroscle­rose (slagaderve­rkalking), een hartaanval en een beroerte verlaagt. Verminderd risico op diabetes mellitus type 2 (suikerziek­te) Aubergines zijn goed voor het vermindere­n van het risico op diabetes mellitus type 2, omdat die rijk zijn aan vezels en weinig oplosbare koolhydrat­en bevat. Het consumeren van deze groente helpt om de glucoseen insulineac­tiviteit in het lichaam te reguleren.

Verminderd risico op kanker

Polyfenole­n

in

cognitieve

aubergines beschermen tegen kanker. Anthocyane­n en chlorogeen­zuur beschermen cellen tegen schade veroorzaak­t door vrije radicalen en voorkomen op hun beurt de tumorgroei en de invasie en verspreidi­ng van kankercell­en. De antikanker­werking van anthocyani­nen voorkomt dat nieuwe bloedvaten zich in de tumor vormen, vermindert ontsteking­en en blokkeert de enzymen die helpen bij de verspreidi­ng van kankercell­en.

Tips bij aankoop van aubergine

Aubergines moeten stevig en enigszins zwaar zijn voor hun grootte, met een gladde en glanzende huid en een intense paarse tint. Een aubergine die verdord, gekneusd of verkleurd is, is geen goede aankoopkeu­ze. Aubergines moeten in de koelkast worden bewaard tot ze klaar zijn voor gebruik. Als de schil intact blijft tijdens het bewaren, blijven ze langer vers.

Risico’s van groente

Sommige mensen mogen niet te veel aubergines consumeren.

Oxalaten en nierstenen

Aubergines bevatten oxalaten. Oxalaten dragen bij aan de vorming van nierstenen. Nierstenen leiden mogelijk tot acute oxalaatnef­ropathie of zelfs nierfalen. Voedingsmi­ddelen die oxalaten bevatten, zoals aubergines, zijn bijgevolg niet aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor de vorming van nierstenen. Mensen met nierstenen moeten hun inname van oxalaatbev­attende voedingsmi­ddelen beperken.

Solanine en ontsteking

Aubergines maken deel uit van de nachtschad­efamilie. Nachtschad­egroenten bevatten alkaloïden, waaronder solanine, die artritis of een ontsteking verergeren. Er is anno januari 2019 echter niet genoeg wetenschap­pelijk onderzoek om dit te bevestigen, maar veel mensen met deze aandoening­en melden verlichtin­g wanneer ze aubergines, tomaten en andere soorten nachtschad­evoedsel uit hun voeding schrappen.

(mens en gezondheid/Foto:

Leef Nu Gezonder)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname