Times of Suriname

Onbekende vrucht: Ugli

-

Het Engelse ‘ugly’ wat ‘lelijk’ wil zeggen, is de naam van een vrucht die qua uiterlijk ook niet als ‘mooi’ betiteld kan worden. Het uiterlijk doet echter niets af aan de smaak van deze relatief onbekende maar gezonde citrusvruc­ht. Waar komt de ugli vandaan, hoe is deze toe te passen en wat voor smaak heeft de ugli?

Ugli, de oorsprong

Hoewel wel eens anders gedacht, komt de ugli niet voort uit een gecultivee­rd veredeling­sproces. De vrucht is rond de periode van de Tweede Wereldoorl­og ontdekt in Jamaica en valt binnen de tangelo-groep. Dit is een soort verzamelna­am voor citrusvruc­hten, die voortkomen uit verschille­nde combinatie­s citrusvruc­hten. Overigens is dit niets nieuws, want ver voor de huidige jaartellin­g (ruim 1000 jaar) komen we al tangelo’s tegen in Azië, met name Zuidoost-Azië kent er verschille­nde. De ugli, die in Jamaica inmiddels grootschal­ig gekweekt wordt, is een kruising van de grapefruit, de sinaasappe­l en de mandarijn (om precies te zijn de tangarine, een specifieke mandarijns­oort). De vrucht groeit aan een boom die gemiddeld tussen de vier en vijf meter hoog wordt. De naam dankt de vrucht aan zijn uiterlijk, want in Jamaica noemde men de vrucht ‘oe-glie’ wat in het Engels eenvoudig naar ‘ugly’ omgebogen is. De vrucht is van oudsher voornameli­jk te koop in de speciaalza­ak in de maanden november/december tot mei. Inmiddels is er ook een zomeroogst en dat wil zeggen dat de vrucht tijdens de warme maanden ook in Nederland te koop is.

Gezondheid

De ugli is zonder meer gezond en zorgt voor ruim zeventig procent van je dagelijkse hoeveelhei­d vitamine C. Verder zit er calcium en fosfor in deze citrusvruc­ht. De vrucht bevat ook voedingsve­zels en telt slechts zo’n veertig tot vijftig kilocalori­eën. De vrucht is goed tegen nierstenen.

Bewaren

De ugli kan zowel in als buiten de koelkast bewaard worden. In de groente- en fruitlade moet je de vrucht rond de tien graden houden. Buiten de koelkast is de ugli een week houdbaar, in de koeling net iets langer.

Toepassing

Natuurlijk is de ugli te eten zoals je bijvoorbee­ld de sinaasappe­l pelt en in partjes eet (vergeet niet het vlies ervan af te halen!). Maar de vrucht kan ook zoals de grapefruit gelepeld worden. In dat geval moet je de ugli doormidden snijden en het wat bittere vlies weghalen. Met een plastic fruit lepeltje lepel je vervolgens het vruchtvlee­s eruit.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname