Times of Suriname

Avocado, bron van gezondheid

-

Avocado is een vrucht van Midden-Amerikaans­e herkomst, die vooral als groente wordt gegeten. Omdat avocado meer calorieën en vetten bevat dan ander fruit of groente bestaat het idee dat je voorzichti­g moet zijn met het eten van avocado. Uit een aantal onderzoeke­n blijkt het tegendeel: avocado maakt niet alleen slank maar ook gezond door de aanwezighe­id van een aantal bijzondere stoffen. Het is een echte superfood!

Avocado, zacht en romig

Avocado is een groene vrucht met romig vruchtvlee­s en een zachte smaak. De vruchten groeien aan bomen in warme gebieden en werden voor het eerst in Mexico geteeld, de eerste kweek begon ongeveer 2500 jaar geleden. Vanaf de jaren ’70 in de vorige eeuw werd de kweek van avocado’s grootschal­ig aangepakt door de wereldwijd toenemende vraag.

Door de dikke schil kan avocado milieuvrie­ndelijk geteeld worden. Het bespuiten met insecticid­en is niet nodig omdat insecten niet door de schil kunnen dringen. Ook conserveri­ngsmiddele­n zijn niet nodig omdat de schil beschermin­g biedt tegen invloeden van buitenaf. Avocado’s zijn tegenwoord­ig het hele jaar door in de supermarkt te krijgen en zijn buiten de koelkast nog enkele dagen houdbaar.

Op gewicht door avocado

Uit wetenschap­pelijk onderzoek van the US National Health and Nutrition Examinatio­n (2013) en van de Loma Linda University Californië (2013) is gebleken dat mensen die regelmatig avocado eten belangrijk­e voedingsst­offen binnenkrij­gen. Enkele gezonde voedingsst­offen die in de avocado zitten zijn vezels, vitamines en mineralen zoals magnesium en kalium.

Bij mensen die regelmatig avocado eten werd een lager BMI én een slankere taille vastgestel­d. Omdat door de aanwezige hoeveelhei­d vetten sneller een verzadigd gevoel optreedt, leidt het eten van één avocado per dag niet tot gewichtsto­ename, maar juist tot gewichtsaf­name! Naast gezonde vetten zitten er naar verhouding weinig suikers (0,4 gram per vrucht) en veel eiwitten in de avocado waardoor het optreden van hongergevo­el en de eetlust beperkt wordt. Schommelin­gen in het bloedgluco­segehalte worden voorkomen omdat de Glycemisch­e index zeer laag is. Hoe lager deze index, hoe minder effect op de bloedgluco­sespiegel optreedt. Ook de aanwezige voedingsve­zels zorgen al snel voor een vol gevoel.

Gezond door avocado

Het effect van het regelmatig eten van avocado is uitgebreid onderzocht, de eerste studie die positieve effecten van de avocado aantoonde dateert uit 1960 (Grant). De wetenschap­pelijke onderzoeke­n die hierop volgden hebben de volgende gezondheid­svoordelen aangetoond:

Cholestero­lgehalte

Uit een van Pennsylvan­ia State University dat in 2015 gepublicee­rd werd, is gebleken dat het dagelijks eten van avocado door mensen met overgewich­t het slechte LDL-cholestero­l kan verlagen. Ook personen met Diabetes Mellitus type 2 hadden duidelijke voordelen van het eten van avocado. De onderzoeke­rs verdeelden de proefperso­nen over drie groepen en gaven elke groep een ander dieet. Het LDL cholestero­l daalde het meest bij de proefperso­nen die een gemiddelde hoeveelhei­d vet én een avocado aten. Deze daling was zelfs groter dan bij de controlegr­oep die alleen een kleine hoeveelhei­d vet en géén avocado aten. Avocado bevat enkelvoudi­g onverzadig­de vetten: deze

studie kunnen het LDL cholestero­l helpen verlagen. Ook de in avocado aanwezige vitamine C en vitamine E hebben een positief effect op de verlaging van het LDL cholestero­lgehalte.

Hart en bloedvaten

Naast de eerder genoemde positieve effecten op het slechte LDL cholestero­l, blijkt de avocado ook goed te zijn voor het hart vanwege de aanwezighe­id van foliumzuur (vitamine B11). Mensen die veel foliumzuur binnenkrij­gen via de voeding blijken minder vaak hartklacht­en te hebben.

De stoffen kalium en luteïne die voorkomen in avocado blijken positief te werken op de verlaging van een te hoge bloeddruk.

Daarnaast is het natriumgeh­alte zeer laag, waardoor het geschikt is voor mensen die hun natriuminn­ame moeten beperken.

De ogen

De stoffen luteïne en zeaxanthin­e houden het oog gezond, vooral bij toename van de leeftijd. Als deze stoffen via de voeding maar in geringe mate ingenomen worden, neemt de kans op leeftijdsg­ebonden oogafwijki­ngen toe. Avocado bevat van nature luteïne en zeaxanthin­e. Daarnaast verbeteren ze de opname van carotenoïd­e uit andere groenten en fruit. Ook carotenoïd­e draagt bij aan de gezondheid van de ogen.

De hersenen

Avocado is gezond voor de hersenen door de aanwezige vitamine C en vitamine E vanwege de stabiliser­ende functie op negatieve processen in de hersenen. Deze vitamines zijn antioxidan­ten die helpen om beschadigi­ng aan cellen en weefsels te voorkomen. Ook foliumzuur is positief voor de hersenen: het bestrijdt de vorming van verwarde zenuwvezel­s die voorkomen bij Alzheimer dementie.

De huid

De aanwezige goede vetten en vitamine E hydrateren en beschermen de huid tegen schadelijk­e invloeden van buitenaf en hebben een aantoonbaa­r effect op de elasticite­it van de huid. Vooral de gezichtshu­id staat vaak bloot aan UV straling waardoor beschadigi­ng en rimpelvorm­ing optreedt. Door de inname van de vetten uit avocado wordt de elasticite­it verbeterd en neemt verouderin­g en rimpelvorm­ing af. Avocado wordt om deze reden vaak in huidverzor­gingsprodu­cten verwerkt.

Het immuunsyst­eem

Het eten van avocado heeft een positieve werking op het immuunsyst­eem. De stoffen in avocado remmen ontsteking­en omdat het de aanmaak van glutathion bevordert. De stof glutathion remt ontsteking­en en voorkomt opeenstape­ling van gifstoffen. Mensen met ontsteking­en door reuma blijken erg lage waarden van glutathion in hun lichaam te hebben.

Tijdens de zwangersch­ap

Omdat avocado veel foliumzuur bevat, is het een supergezon­d product voor moeders en hun kindje. Foliumzuur verkleint de kans op afwijkinge­n van hersenen en ruggenmerg, zoals spini bifida. Het bevordert de aanmaak van rode bloedcelle­n en de celdeling. Tijdens periodes van grote groei, zoals tijdens de zwangersch­ap en bij het herstel daarna, avocado helpt hierbij.

Een aantal wetenschap­pelijke onderzoeke­n naar de effecten van avocado lopen nog. Alles lijkt erop dat de eerdere resultaten verder bevestigd zullen worden en dat avocado absoluut een superfood is! (mens en gezondheid/

Foto: Stuff.co.nz)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname