Times of Suriname

Guyana voert slagkracht in hoog tempo op Vliegtuige­n en drones aangekocht

-

PARAMARIBO - Buurland Guyana gaat zich dit jaar zwaar bewapenen. Op de begroting voor 2019 is ruim USD 67 miljoen opgebracht voor de Guyana Defence Force (GDF) waarvan een goed deel bestemd is voor versterkin­g van de mobilisati­e en slagkracht. Het gaat om de aankoop van vliegtuige­n, drones, rollend materiaal en vaartuigen.

De drones zullen vooral ingezet worden voor grenscontr­ole. De aankooppro­cedure is al ingezet. Wat wel al rond is, is de aanschaf van twee Britten-Norman BN-22 Islanders die verkenning­sacties moeten uitvoeren, maar ook ingezet kunnen worden om defensieve taken uit te voeren.

De afgelopen jaren is er ook flink geïnvestee­rd in het leger van Guyana. De bewapening begon in 1999 toen het boorplatfo­rm van oliemaatsc­happij CGX door de Surinaamse marine werd verjaagd in het, toen nog, betwiste zeegebied voor de Corantijnr­ivier. Dat was de wake-up-call voor Guyana. De afgelopen jaren wordt het land ook constant gepest door Venezuela dat meer dan de helft van het Guyanese grondgebie­d claimt. Venezolaan­se oorlogssch­epen zijn ook vaker Guyanese wateren binnengeva­ren om exploratie­schepen te verjagen dan wel te provoceren. Venezuela zong pas een toontje lager nadat Brazilië niet langer gediend was van de steeds agressief wordende spierballe­ntaal van president Nicolas Maduro en hem een duidelijke waarschuwi­ng gaf dat als hij Guyana binnenvalt, hij een tegenreact­ie mag verwachten van Brazilië.

Tijdens een onderhoud met het leger legde opperbevel­hebber van de GDF, president David Granger, de nadruk op het feit dat Guyana aan zowel de west- als oostgrens een dispuut heeft. Het toeval wil dat zowel Suriname als Venezuela het leger op zee heeft ingezet. Het toeval wil ook dat Suriname en Venezuela op internatio­nale podia eensgezind zijn met betrekking tot de Venezolaan­se crisis waar bijna geen enkel land in ZuidAmerik­a vrede mee heeft. Het land voelt zich enigszins veilig vanwege de ‘belofte’ van grote broer Brazilië die hem beschermin­g biedt alsook Argentinië, en Chili. Op geopolitie­k gebied krijgt Guyana rugdekking van de Verenigde Staten van Amerika en Canada die intussen enorm grote belangen in Guyana hebben voor wat de olie-industrie betreft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname