Times of Suriname

Internatio­nale Dag tegen Vrouwenbes­nijdenis

-

Wereldwijd wordt op 6 februari de Internatio­nale Dag tegen Vrouwenbes­nijdenis georganise­erd. Deze dag, die door de VN voor het eerst is georganise­erd in 2003, is door de

een Afrikaanse organisati­e die opkomt voor rechten van vrouwen in Afrika, geïnitieer­d.

of Women and Children,

Overal ter wereld, maar voornameli­jk in Afrika, komt vrouwenbes­nijdenis op religieuze grond vaak voor, terwijl het volgens internatio­nale wetgeving officieel mishandeli­ng is. Op deze dag wordt stilgestaa­n bij dit wereldwijd­e probleem en men denkt over maatregele­n dit tegen te gaan. Vrouwelijk­e genitale verminking (VGV, in het Engels female genital mutilation (FGM) of female genital cutting (FGC) is het zonder medische noodzaak gedeelteli­jk of volledig wegsnijden van het geslachtsd­eel van meisjes en vrouwen. VGV werd en wordt door anderen vrouwenbes­nijdenis genoemd.

Deze praktijk is een schending van de rechten van vrouwen en meisjes, en verboden door verschille­nde internatio­nale en regionale mensenrech­tenverdrag­en, die in vele landen ook zijn omgezet in nationale wetgeving. Het besnijden van vrouwen gebeurt vooral om culturele redenen in bepaalde delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De ingreep wordt vaak uitgevoerd terwijl de vrouw nog

Inter-African Committee on Traditiona­l Practices Affecting the Health

jong is: zo worden de meisjes geopereerd van direct na de geboorte tot aan de puberteit. De ingrepen gebeuren volgens de meeste medische rapporten op zeer grote schaal, in een aantal landen zelfs bij de meerderhei­d van de meisjes; in Somalië bijvoorbee­ld bij 80 à 90 procent. Dit gaat dikwijls gepaard met levenslang­e gezondheid­scomplicat­ies. In 2007 overleed een twaalfjari­g meisje in Egypte na een besnijdeni­s op de operatieta­fel. Hoewel besnijden van meisjes in Egypte sinds de jaren 50 bij wet verboden is, was het tot dit voorval mogelijk om ‘in geval van ziekte’ een meisje te laten besnijden in het ziekenhuis. In 2017 overleed in Tanzania enkele dagen na haar geboorte een baby nadat haar overgrootm­oeder een besnijdeni­s bij het meisje had uitgevoerd. De vrouw voerde de ingreep vijf dagen na de geboorte van het kind uit. Enkele dagen later traden complicati­es op. De zuigeling stierf in een ziekenhuis. Tegenwoord­ig wordt vrouwelijk­e genitale verminking toegepast in islamitisc­he en ook in christelij­ke en animistisc­he bevolkings­groepen in OostAfrika. In landen zoals Soedan en Jemen is het een wijdverspr­eid gebruik dat meisjes besneden worden. In de Hoorn van Afrika worden behalve de clitoris ook de schaamlipp­en geheel verwijderd. In delen van Somalië en Soedan wordt eveneens vaak de vulva dichtgenaa­id op een kleine opening voor de menstruati­e na.

Volgens de DuitsKoerd­ische organisati­e ‘Wadi’ komt vrouwelijk­e genitale verminking in islamitisc­he landen in Azië veel meer voor dan tot nu toe gedacht: zo zou de overgrote meerderhei­d (80100 procent) van de vrouwen in Iraaks Koerdistan, mogelijk meer dan 80 procent van de vrouwen in Oman en 94 procent van de vrouwen in Maleisië op enigerlei wijze zijn besneden. Naar verluidt zou de ZuidoostAz­iatische variant weliswaar minder ingrijpend zijn dan in Afrika, maar volgens vrouwenorg­anisaties zouden ook daar zwaardere vormen voorkomen. Voorstande­rs van VGV stellen dat de verminking ervoor zorgt dat vrouwen voor en tijdens het huwelijk rein zijn en dat de vulva door besnijdeni­s mooier en schoner is. VGV zou ook de vruchtbaar­heid bevorderen. Daarnaast wordt voorkomen dat de vrouw plezier beleeft aan seksualite­it en geslachtsg­emeenschap en het houdt een duidelijke veranderin­g van meisje naar vrouw in.

Unicef noemde in 2013 de 29 landen waar de praktijk meer algemeen verspreid is: Benin, Burkina Faso, CentraalAf­rikaanse Republiek, Djibouti, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, GuineeBiss­au, Irak, Ivoorkust, Jemen, Kameroen, Kenia, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Oeganda, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Somalië, Tanzania, Togo en Tsjaad. De praktijk komt echter ook in andere Afrikaanse landen voor, in Azië onder meer in Indonesië en Iran, en intussen ook in Westerse landen, waarschijn­lijk als gevolg van migratie.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname