Times of Suriname

Merkel is hoopvol over brexit met akkoord: “Er is nog tijd”, May morgen naar Brussel

-

JAPAN - Er is ‘nog tijd’ om een oplossing te vinden om te vermijden dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekt. Dat zei de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel tijdens een toespraak voor Duitse en Japanse bedrijfsle­iders in Tokio. Morgen gaat de Britse premier Theresa May naar Brussel. Ze zal worden ontvangen door de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en door Europees president Donald Tusk.

“We zullen haar met plezier weer zien”, aldus een woordvoerd­er. De commissie verwacht dat May komt vertellen wat nu volgens haar de volgende stappen moeten zijn.

Brussel wil dat zij met concrete voorstelle­n komt waarmee het Britse parlement akkoord kan gaan met de overeenkom­st die de scheiding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk regelt. “Onze positie is duidelijk, we hebben dat verschille­nde keren gezegd. We wachten het af”, zei de woordvoerd­er in Brussel. Na het overleg met Juncker staat ook een gesprek met Europees president Donald Tusk op het programma.

Het Britse parlement heeft May opgedragen te gaan heronderha­ndelen over het terugtrekk­ingsakkoor­d, met name over de zogenoemde backstop-regeling die garandeert dat er nooit meer een harde grens tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse republiek komt. May schreef zondag zelf in de krant The Sunday Telegraph dat ze in Brussel gaat ‘strijden voor Groot-Brittannië en Noord-Ierland’. “De klok tikt en het zal niet gemakkelij­k zijn de veranderin­gen uit te onderhande­len die het parlement wil zien.” Juncker heeft er altijd op gehamerd dat er niet getornd kan worden aan de principe-overeenkom­st die de EU eind vorig jaar sloot met May over het Britse vertrek uit de EU per 30 maart. Zonder afspraken dreigt er een chaotische brexit. Behalve Juncker en Tusk spreekt May morgen ook met de EUbrexiton­derhandela­ar Michel Barnier. Voorafgaan­d aan Mays bezoek ontvangen zowel Juncker als Tusk morgen in Brussel de Ierse premier Leo Varadkar.

“Langs de ene kant dringt de tijd”, zegt de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel ondertusse­n. “Maar vanuit politiek oogpunt is er nog tijd. Twee maanden is niet lang, maar er is nog tijd en die moet door alle betrokken partijen gebruikt worden”. “Het gaat om een duidelijk gedefiniee­rd probleem en daarvoor moet een duidelijk gedefiniee­rde oplossing gevonden worden”, meent Merkel. “Maar deze oplossing hangt af van hoe de toekomstig­e relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie zal zijn, en van welk type handelsakk­oord we sluiten.” De bondskanse­lier vindt het dan ook ‘zeer belangrijk dat we exact weten hoe de Britten hun toekomstig­e relatie met de EU zien’.

Gisteren had Merkel na een onderhoud met de Japanse premier Shinzo Abe al opgeroepen tot ‘creativite­it’ en ‘goede wil’. Maar ze onderstree­pte ook dat er aan het echtscheid­ingsakkoor­d niet te tornen valt, en dat een oplossing enkel gevonden kan worden via de politieke verklaring over de toekomstig­e relaties.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname