Times of Suriname

Regering VS: Verkiezing­en 2018 niet beïnvloed door inmenging buitenland

-

VS de congres november zijn niet significan­t digitaal beïnvloed door buitenland­se inmenging, concludere­n de Amerikaans­e ministerie­s van Justitie en Binnenland­se Veiligheid (Homeland Security).

“De ministerie­s zijn tot de conclusie gekomen dat er tot op heden geen bewijs is dat activiteit van een buitenland­se overheid of agent een wezenlijke impact heeft gehad op de integritei­t of veiligheid van de verkiezing­en”, schreven de ministerie­s gisteren in een verklaring.

Volgens beide

De uitslag van Amerikaans­e

departemen­ten zijn zowel politieke campagnes als elektronis­che stemcomput­ers niet significan­t beïnvloed. Meer details over het onderzoek zijn niet bekendgema­akt. De verklaring volgt na een eerdere conclusie van de Amerikaans­e inlichting­endiensten. Het hoofd van de gezamenlij­ke diensten (DNI) maakte in december bekend dat Rusland geprobeerd heeft de congresver­kiezingen te beïnvloede­n. De Amerikaans­e president Donald Trump tekende in september een decreet waardoor de DNI en de ministerie­s van Justitie en Homeland Security binnen enkele weken de integritei­t van een verkiezing moeten beoordelen.

Het vertrouwel­ijke rapport is maandag door Matthew Whitaker (waarnemend minister van Justitie) en Kirstjen Nielsen (minister van Homeland Security) naar Trump verstuurd, maken de twee ministerie­s dinsdag bekend.

Na de congresver­kiezingen in november wisten de Democraten een meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden te bemachtige­n. In de Senaat behielden de Republikei­nen hun meerderhei­d.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname