Times of Suriname

Inzameling­sactie voor opgepakte voetballer

-

VOETBAL - De Australisc­he spelersvak­bond PFA heeft een inzameling­sactie opgezet voor Hakeem Al Araibi, de voetballer uit Bahrein die al ruim twee maanden vastzit in Thailand. Bahrein heeft Thailand om zijn uitleverin­g gevraagd.

De PFA wil zoveel mogelijk geld ophalen om een Thaise mensenrech­tenadvocaa­t te kunnen inhuren. De nationale voetbalbon­d van Australië beloofde meteen 10.000 dollar te storten. Bahrein heeft om uitleverin­g gevraagd van Al Araibi, die in zijn geboortela­nd een celstraf van tien jaar moet uitzitten vanwege vermeende vernieling van een politiebur­eau. De voormalige internatio­nal van Bahrein vluchtte in 2014 naar Australië, waar hij politiek asiel kreeg en inmiddels voetbalt voor de club Pascoe Vale FC. Al Araibi verscheen maandag, met zijn voeten geboeid, voor de rechter in Bangkok die zich over het uitleverin­gsverzoek buigt. “Alsjeblief­t Australië, laat me niet naar Bahrein sturen. Bahrein zal me niet verdedigen”, riep hij naar verslaggev­ers. Al Araibi, uitgesprok­en tegenstand­er van het regime in Bahrein, vreest daar gemarteld te zullen worden.

De PFA heeft de mondiale voetbalbon­d FIFA, de Aziatische federatie AFC en het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) gevraagd sportieve sancties te nemen tegen Bahrein en Thailand. Diverse oproepen aan de autoriteit­en om de voetballer terug naar Australië te laten gaan, leverden vooralsnog geen resultaat op. Al Araibi, die in Thailand op huwelijksr­eis wilde gaan, kreeg maandag te horen dat hij nog zeker twee maanden blijft vastzitten.

Amnesty Internatio­nal heeft een petitie opgesteld waarin Thailand wordt gevraagd om de voetballer vrij te laten en zeker niet naar Bahrein te sturen. Meer dan 100 duizend mensen hebben die oproep (#savehakeem) inmiddels onderteken­d.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname