Times of Suriname

Weer winst voor BP

-

LONDEN - BP heeft in het vierde kwartaal vorig jaar weer winst geboekt en presteerde beter dan verwacht na sterke operatione­le prestaties in vrijwel alle segmenten. Dit maakte de Britse oliereus gisterocht­end bekend. De zogeheten replacemen­t cost profit, een veelgebrui­kte maatstaf voor de winsten in de olie-industrie die ook rekening houdt met de fluctuatie­s in de olieprijs, kwam afgelopen kwartaal uit op 2,7 miljard dollar. Een jaar eerder stond er onder de streep nog een verlies van 583 miljoen dollar.

Na eenmalige posten kwam de onderligge­nde RC-winst uit op 3,5 miljard dollar, waar dit een jaar eerder nog 2,1 miljard dollar was. De bedrijfsco­nsensus van BP, waaraan twintig analisten bijdroegen, mikte op een onderligge­nde RC-winst van 2,6 miljard dollar.

De totale omzet steeg met 9,8 procent tot 76,9 miljard dollar, terwijl de operatione­le kasstroom 7,1 miljard dollar was. BP stelde dat betalingen gerelateer­d aan de olieramp in 2010 bij de Golf van Mexico uitkwamen op 3,2 miljard dollar.

Gedurende 2018 stootte BP 3,5 miljard dollar aan bezittinge­n af. De oliereus is van plan om meer dan 10 miljard dollar aan desinveste­ringen te doen in de komende twee jaar. BP wil een dividend over het vierde kwartaal uitkeren van 10,25 cent per aandeel, in lijn met eerdere kwartalen. In juli ging het dividend nog met 2,5 procent omhoog ten opzichte van de 10 cent per aandeel in het vierde kwartaal van 2017. De oliereus mikt op een aantrekken­de onderligge­nde productie dit jaar ten opzichte van 2018, vanwege nieuwe projecten. De daadwerkel­ijk gerapporte­erde productie zal afhangen van de timing van onder meer overnames en desinveste­ringen. (Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname