Times of Suriname

Oppositie vraagt spoedverga­dering aan na terugtrede­n Gersie

-

PARAMARIBO De oppositie heeft een spoedverga­dering in De Nationale Assemblee aangevraag­d in verband met het terugtrede­n van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname. Zij vreest dat de regering het ambt wil politisere­n met als doel toegang te krijgen tot de staatskas met het oog op de komende verkiezing­en. Verwoede pogingen om een reactie los te krijgen van de coalitie bleven vruchteloo­s.

De oppositie heeft hard uitgehaald naar de regering om dit vraagstuk te kunnen bespreken. Des te meer vanwege de vermoedens over de achterligg­ende gedachte om Gersie de laan uit te sturen. Haar inziens deed de ontslagen governor goede zaken voor wat betreft pogingen om de Surinaamse munt te stabiliser­en en het opkrikken van de importdekk­ing naar vijf maanden. “Gewezen wordt op het mogelijk weer opengooien van de geldkraan om consumptie­ve uitgaven te kunnen financiere­n en de desastreuz­e gevolgen daarvan”, stellen de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij en Nationale Partij Suriname in een gezamenlij­ke verklaring. Deze partijen hadden dinsdagavo­nd een spoedbijee­nkomst nadat het ontslag van Gersie wereldkund­ig werd gemaakt.

DOE-voorzitter Steven Alfaisi reageert geschokt op het ontslag van Gersie. Hij zegt te hebben gehoopt dat de geruchten inderdaad op onwaarheid berustten omdat Gersie ook zijns inziens zichtbare resultaten boekte. “De regering heeft de geruchten ontkend in het parlement. Nu meneer Gersie is ontslagen, kan ik alleen maar concludere­n dat de regering leugens heeft verteld in De Nationale Assemblee waar er volksverte­genwoordig­ers zijn. Ik heb er geen woorden voor. De regering gooit haar geloofwaar­digheid overboord. Het greintje geloof dat er nog was, is nu helemaal weg”, zegt Alfaisi.

De Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) is ervan overtuigd dat het ontslag van Gersie te maken heeft met een scenario om de algemene, vrije en geheime verkiezing­en van 2020 te winnen. Middels het onverantwo­ord uitgeven van geld om zichtbare projecten te financiere­n, zou de regering trachten indruk te maken op het electoraat. “Met de verkiezing­en van mei 2020 in zicht is het duidelijk dat de regering iemand op de post van governor wil plaatsen die kennelijk bereid is om, net als bij de vorige verkiezing­en, de overheid meer geld te geven en eventueel monetair te financiere­n. Het volk zal daarna weer een hoge prijs betalen”, meent de VHP.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname