Times of Suriname

Militairen op missie in Litouwen klagen over asbest

-

DEN HAAG - Bij een groep Nederlands­e militairen die op missie is geweest in Litouwen is grote onrust ontstaan over asbest die er op het kamp aanwezig was. Het kankerverw­ekkende spul was volgens de soldaten verwerkt in gravelpade­n en lag op het zand. Ze maken zich nu grote zorgen over hun gezondheid. Defensie bevestigt de aanwezighe­id van het asbest, maar volgens een woordvoerd­er zijn er uitvoerige luchtmetin­gen geweest en lopen de militairen geen enkel gezondheid­srisico.

Nederlands­e militairen verblijven sinds 2017 op de basis in Rukla vlakbij de Russische grens. Sinds de toenemende dreiging van Rusland moet hun aanwezighe­id een afschrikke­nde werking hebben, maar een deel van de eenheid die er van juli tot afgelopen januari zat, schrok vooral zelf over wat ze op het kamp aantroffen. Op tal van plekken kwamen ze asbest tegen, dat vooral afkomstig is van oude Russische barakken die zijn gesloopt en later vermalen tot puin. Zo zijn hier volgens de militairen gravelpade­n van gemaakt. Ook liggen stukjes asbestceme­nt verspreid in het zand. Sommige infanteris­ten zeggen dat ze door gebieden hebben gereden waar ze achteraf helemaal niet doorheen hadden mogen rijden vanwege het asbest.

De groep heeft nu een klacht ingediend bij hun werkgever. Uit de persoonsre­gistratie blootstell­ing gevaarlijk­e stoffen van één van hen, die in handen is van deze krant, geeft een militair aan dat hij meerdere malen per week mogelijk is blootgeste­ld aan de asbest. Ook geeft hij aan dat er geen enkele informatie is gegeven over het asbest. En dat terwijl er voor zijn uitzending in juli al een risico-inventaris­atie was aangeboden aan de leiding over het aanwezige asbest. Het document is onderteken­d door de commandant van de eenheid. Deze militair is niet de enige die zich zorgen maakt. Meerdere collega’s hebben zich inmiddels gemeld, zegt advocaat Michael Ruperti die samen met Frezia Aarts van Cleerdin en Hamer de militairen bijstaan. “Een hele groep militairen is niet geïnformee­rd over het asbest, maar is wel op plekken in het kamp geweest waar ze niet hadden mogen komen. Deze groep heeft gevaar gelopen en dat is een ernstige zaak.” De militairen willen nu dat de inspectie SZW ter plaatse een onderzoek gaat doen om te bepalen hoeveel risico ze hebben gelopen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname