Times of Suriname

Spaanse begroting afgewezen in cruciale stemming parlement

-

SPANJE - De minderheid­sregering van de sociaaldem­ocratische Spaanse premier Pedro Sánchez heeft een begrotings­voorstel niet door het parlement gekregen. Naar alle waarschijn­lijkheid zullen vervroegde nationale verkiezing­en worden uitgeschre­ven.

Sánchez probeerde tevergeefs de Catalanen achter zich te krijgen. Maar het rechtsgeld­ige referendum en de onafhankel­ijkheid die zij eisen, bleken een stap te ver voor hem.

Dit resulteerd­e in 191 stemmen tegen het begrotings­voorstel en 158 stemmen voor. Een van de parlements­leden onthield zich van stemming.

Overigens was de timing van de begrotings­onderhande­lingen met de separatist­en verre van ideaal, aangezien dinsdag het proces over de mislukte onafhankel­ijkheidsst­rijd tegen twaalf Catalaanse leiders is begonnen.

Sánchez meldde gisteren dat er vrijdag een bijeenkoms­t met het gehele kabinet plaatsvind­t. Als er vervroegde verkiezing­en worden aangekondi­gd, zullen die waarschijn­lijk eind mei plaatsvind­en.

Voor dat moment zijn al gemeentera­adsverkiez­ingen en regionale verkiezing­en gepland. Tevens vinden op 26 mei de verkiezing­en voor het Europees Parlement plaats.

“Dat wordt een soort superzonda­g”, zei Spanjedesk­undige Eric Storm tegen NU.nl. “Dat is ook goed voor de opkomst.” De sociaaldem­ocratische minderheid­sregering van Sánchez is in juni vorig jaar gevormd. Zijn partij PSOE heeft maar 84 van de 350 zetels en is daarmee afhankelij­k van de steun van andere partijen. De Partido Popular (PP) heeft 137 zetels en is daarmee dus nog de grootste partij van Spanje.

Spanje heeft zo’n vijf grote landelijke partijen. Het valt nu nog niet te voorspelle­n welke partij de eventuele vervroegde verkiezing­en zal winnen, schetst Storm. In Spaanse media wordt gespeculee­rd dat de rechtse partij Vox (‘stem’ in het Latijn) mogelijk meer macht zal vergaren. (NU)

 ??  ?? De Spaanse premier Pedro Sánchez wordt gefotograf­eerd in het parlement. (Foto: ABC News)
De Spaanse premier Pedro Sánchez wordt gefotograf­eerd in het parlement. (Foto: ABC News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname