Times of Suriname

Nieuwe bewijzen misdaden door Myanmarees leger in Rakhine

-

Begin januari viel de gewapende groep Arakan Army in Myanmar enkele politiepos­ten aan. De reactie van de autoriteit­en was ongemeen hard. Het leger beschoot dorpen met zwaar geschut en blokkeerde de toegang tot voedsel en humanitair­e hulp voor burgers. De Myanmarese veiligheid­stroepen gebruikten ook vage en repressiev­e wetgeving om burgers op te sluiten. “Deze recente militaire operaties onderstrep­en nogmaals dat het Myanmarese leger geen enkel respect heeft voor mensenrech­ten. Bewoonde dorpen beschieten en voedsel achterhoud­en, zijn op geen enkel moment geoorloofd”, zegt Tirana Hassan, Amnesty’s directeur voor crisisresp­ons.

Amnesty Internatio­nal ontving meerdere meldingen dat legereenhe­den die eerder betrokken waren bij gruweldade­n tegen Rohingya in augustus en september 2017 de afgelopen weken opnieuw werden ingezet in de deelstaat Rakhine.

“De wreedheden van het Myanmarese leger werden internatio­naal veroordeel­d, maar alles lijkt er nu op te wijzen dat soldaten opnieuw ernstige misdrijven plegen”, zegt Tirana Hassan. In september vorig jaar riep de VN-onderzoeks­missie nog op om hooggeplaa­tste Myanmarese functionar­issen strafrecht­elijk te vervolgen voor inbreuken op het internatio­naal recht tegen de Rohingya in deelstaat Rakhine en tegen etnische minderhede­n in deelstaten Kachin en Shan.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname