Times of Suriname

Aantal slachtoffe­rs landmijnen in Afghanista­n verdriedub­beld

-

Het aantal slachtoffe­rs van landmijnen en andere explosieve­n in Afghanista­n is sinds 2012 verdriedub­beld. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Het voorbije jaar werden 1.415 Afghanen slachtoffe­r van mijnen of explosieve­n. In acht van de tien gevallen ging het om kinderen, zegt de Mine Action Service van de VN (Unmas).

Unmas wijst erop dat sinds 1989 meer dan 18 miljoen overblijfs­elen van explosieve­n zijn opgeruimd, en meer dan 730.000 antipersoo­nsmijnen en meer dan 30.000 antitankmi­jnen.

Nieuwe vervuiling

Patrick Fruchet, programmam­anager voor Unmas in Afghanista­n, constateer­t dat de situatie in dat land vooral achteruit gaat. “In 2012 was het aantal slachtoffe­rs per maand in Afghanista­n gedaald tot 36. Dat is nog steeds heel veel. Dat cijfer is jaarlijks gestegen. In 2017 zaten we op meer dan 150 slachtoffe­rs per maand.” Die stijging wordt veroorzaak­t door “nieuwe vervuiling” met antipersoo­nswapens in het land, een gevolg van intensiver­ing van het conflict tussen regeringst­roepen en taliban-extremiste­n na 2014. Unmas heeft moeite zijn werk te doen, omdat de autoriteit­en slechts controle hebben over de helft van het land, zegt Fruchet. Ook is slechts de helft van het benodigde budget van ruim 85 miljoen dollar beschikbaa­r. (DeWereldMo­rgen/Foto:

MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname