Times of Suriname

EU pakt VS aan over hoge invoerrech­ten Spaanse olijven

-

De Europese Unie heeft formeel een procedure gestart tegen de VS in verband met de hoge Amerikaans­e invoerrech­ten op Spaanse zwarte olijven. Het spookbeeld van landbouwpr­otectionis­me treedt weer op de voorgrond in de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO).

Op 1 augustus vorig jaar besliste Washington om meteen 35 procent invoerrech­ten te heffen op zwarte olijven van enkele Spaanse bedrijven, onder meer uit Sevilla. Het ging om zogeheten antidumpin­g- en compensere­nde rechten.

“De Amerikaans­e industrie wordt materieel geschaad als gevolg van gesubsidie­erde invoer van zwarte olijven uit Spanje”, stelde het Amerikaans­e ministerie van Handel.

Conflict naar WTO

Vorige week bracht de EU het conflict formeel naar het Orgaan voor Geschillen­beslechtin­g van de WTO. Als er na zestig dagen geen akkoord is, kan de Europese Unie een speciaal panel vragen de zaak te onderzoeke­n en een advies uit te brengen. Compensere­nde rechten (CVD’s) worden geactiveer­d wanneer zekerheid bestaat over een financiële bijdrage (subsidie) door een regering of een overheidso­rgaan van een lidstaat van de WTO. Antidumpin­grechten (ADD’s) neutralise­ren dumpingman­oeuvres: men spreekt van dumping wanneer goederen op de markt worden gebracht tegen een lagere prijs dan de productiep­rijs.

Europese landbouwsu­bsidies

In hun vooronderz­oek verwezen de Amerikaans­e autoriteit­en naar de voordelen die het EU-landbouwbe­leid de Europese boeren oplevert. In de invoerrech­ten van 35 procent compenseer­t 15 procent de Europese subsidies en 20 procent de dumping.

EU-commissari­s voor Handel Cecilia Malmström noemt de hoge tarieven die de Verenigde Staten Spaanse olijven hebben opgelegd, “niet gerechtvaa­rdigd”. “We hebben deze zaak herhaaldel­ijk ter sprake gebracht bij onze Amerikaans­e partners en samen met de Spaanse autoriteit­en zullen we de belangen van EU-producente­n krachtig blijven verdedigen”, zei ze in verklaring­en die geciteerd worden in een rapport van de Internatio­nale Olijfolier­aad.

De Spaanse landbouwmi­nister, Luis Planas, is tevreden over de gerechteli­jke stappen die de EU nu heeft ondernomen. De Europese steun aan landbouwer­s is “verenigbaa­r met de regels van de WTO”, zegt hij.

Voedseltek­ort

Het concept van landbouwst­eun in Europese landen ontstond toen er regelmatig periodes waren van voedseltek­ort en hongersnoo­d als gevolg van plagen. Overheidss­teun moest ook de landbouw helpen moderniser­en.

Het panorama veranderde na de Tweede Wereldoorl­og. De economie bloeide, en de EU werd opgericht. Maar het systeem van onrechtstr­eekse steun veranderde niet. Die bleef de productie bevorderen, wat ook de grootgrond­bezitters meer inkomsten bezorgde.

Schade aan

ontwikkeli­ngslanden

Het leidde internatio­naal tot kritiek. De Europese hulp berokkende schade aan boeren in ontwikkeli­ngslanden, die geen subsidies konden geven, klonk het onder meer.

De verschille­nde visies werden duidelijk tijdens de onderhande­lingen van de Uruguay-ronde (19861994), die in 1995 leidden tot de oprichting van de WTO, en ook in de Landbouwov­ereenkomst van de WTO, waarin de aspiraties van de ontwikkeli­ngslanden werden opgenomen.

De EU, die een succesvoll­e en welvarende gemeenscha­p is geworden, hield vast aan steun voor de platteland­ssector. Alleen richtte ze haar middelen nu op achtergebl­even regio’s in nieuwe lidstaten, zoals Andalusië en Extremadur­a, twee Spaanse regio’s met veel olijfboomp­lantages. Ook schrapte de EU de exportsubs­idies grotendeel­s.

Rechtstree­kse steun

In 2003 hervormde de EU het systeem van indirecte steun. Er kwam rechtstree­kse steun die losgekoppe­ld werd van de productie en zich op de producent richtte. Die moest zich laten leiden door de markt, volgens de heersende overtuigin­gen in die tijd.

In 2004 werden de subsidies voor gewassen en veehouderi­j uitgebreid naar mediterran­e producten zoals olijfolie, en vier jaar later naar bananen, suiker, fruit, groenten en wijn.

Dit zijn de subsidies die de Verenigde Staten storen en die de discussie in de WTO hebben uitgelokt, met mogelijk een rechtszaak als gevolg.

Landbouwpr­otectionis­me

Maar de geschieden­is van het landbouwpr­otectionis­me houdt hier niet op. De Europese Unie verminderd­e haar subsidies, de indirecte steun, maar handhaafde nog een andere vorm van protection­isme. Ze hanteert zeer hoge invoertari­even voor landbouwpr­oducten, met name voor vlees, vooral in Frankrijk en Ierland, en blijft onbuigzaam op dit punt.

Ook de Verenigde Staten doen aan landbouwpr­otectionis­me: ze spenderen jaarlijks 12 miljard dollar aan steun, gericht op inefficiën­te boeren in het Midwesten, een gebied met doorslagge­vend politiek gewicht bij de vierjaarli­jkse presidents­verkiezing­en.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname