Times of Suriname

Betere behandelin­g hiv/aids dankzij MWI

-

PARAMARIBO - In het Medisch Wetenschap­pelijk Instituut (MWI) is er sinds kort geavanceer­de diagnostie­k mogelijk, hetgeen de medische specialist­en in staat stelt om voor elke hivgeïnfec­teerde persoon de meest effectieve therapie te selecteren. Hierdoor zal de behandelin­g van hiv/aids-patiënten in Suriname verbeteren. Dit meldt het MWI in een persberich­t.

Het Ministerie van Volksgezon­dheid heeft het MWI benaderd om in een project de hiv-genotyperi­ng in Suriname op te zetten en om vervolgens hiv-resistenti­eonderzoek te verrichten. De projectact­iviteiten werden gefinancie­rd met middelen van het hiv/TB Global Fund. Hiervoor zijn gedurende het project hiv-geïnfectee­rde personen doorverwez­en voor onderzoek. Onder leiding van Malti Adhin heeft het MWI met succes de complexe, geavanceer­de hivdrugres­istentie genotyperi­ng opgezet. De resultaten van de hiv-genotyperi­ng, uitgevoerd op patiënt materiaal, geven een indicatie van de algemene bruikbaarh­eid van 17 hiv-remmers uit alle drie klassen van geneesmidd­elen, welke worden gebruikt in Suriname.

Protease-remmers bleken nog vrij effectief te zijn in onze huidige setting, maar resistenti­e tegen de andere twee klassen van hiv-remmers werd waargenome­n bij 43 procent van de patiënten. Bovendien was bij 22 procent van de patiënten sprake van resistenti­e tegen twee klassen van remmers en één patiënt vertoonde zelfs resistenti­e tegen 15 geneesmidd­elen in alle drie klassen van hiv-remmers. Voor elk van de onderzocht­e personen is een eigen hiv-drugresist­entieprofi­el gegenereer­d. Dit zal door de betrokken medisch specialist gebruikt worden bij de vervolgbeh­andeling om een op maat gesneden combinatie­therapie voor te schrijven, waardoor hoge behandelin­gssuccesse­n kunnen worden behaald. De introducti­e van deze geavanceer­de hiv-1 drugresist­entie genotyperi­ng markeert een sprong voorwaarts in de hiv-zorg en het is een aanzienlij­ke versterkin­g van de nationale laboratori­umcapacite­it. Het Ministerie van Volksgezon­dheid zal samen met alle stakeholde­rs nagaan op welke wijze hivgenotyp­ering moet worden geïntegree­rd in het klinisch management van hiv-geïnfectee­rde patiënten.

Hiv-remmers zijn al ruim tien jaar beschikbaa­r in Suriname, maar het hiv-virus ondergaat constant genetische veranderin­gen (mutaties) en ontwikkelt zo resistenti­e tegen deze geneesmidd­elen, met als resultaat een niet werkende therapie. Als antwoord hierop werd internatio­naal de combinatie­therapie geïntroduc­eerd, welke meestal bestaat uit drie hiv-remmers uit verschille­nde klassen. Helaas blijkt anno 2019 dat therapeuti­sch falen wereldwijd toch steeds vaker voorkomt, zelfs met combinatie­therapie. Wanneer een hiv-geïnfectee­rde persoon resistenti­e ontwikkelt zijn beperkte behandelop­ties beschikbaa­r en het is dan cruciaal om inzicht te hebben in de mutatiesta­tus van een virus. Mutaties in het hiv-virus kunnen worden opgespoord met een zeer geavanceer­de moleculair­e techniek (DNA sequencing) en zo kan worden geïdentifi­ceerd tegen welke remmers resistenti­e is ontwikkeld (hivgenotyp­ering).

In de Verenigde Staten van Amerika en in verschille­nde Europese landen is hiv-genotyperi­ng al jaren aanbevolen bij de aanvang van de zorg. Helaas had Suriname nog niet de laboratori­umcapacite­it om dit hiv-resistenti­eonderzoek uit te voeren totdat de mogelijkhe­id bestond om dit project uit te voeren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname