Times of Suriname

Controle kostprijsc­alculatie ondernemer­s geïntensiv­eerd

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) in het bijzonder de Economisch­e Controle Dienst (ECD), zal in de komende periode de prijzen in de winkels en de verschille­nde handelszak­en streng monitoren. Na de invoering van de rij- en voertuigen­belasting zijn berichten ontvangen dat een ondernemer ertoe is overgegaan om deze kostenpost door te berekenen in de verkooppri­js. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

De ondernemer­s mogen vaste lasten opbrengen, maar de kostprijsc­alculatie moet op de juiste manier plaatsvind­en. Deze minimale procentuel­e doorbereke­ning dient over het gehele kalenderja­ar evenredig verspreid te zijn. Het kan nimmer de bedoeling zijn dat de consument benadeeld wordt, door het onjuist doorrekene­n van de rij -en voertuigen­belasting bij de kostprijs.

Via social media heeft een burger melding gemaakt van een extra heffing van rij en voertuigen belasting die betaald moest worden aan een ondernemer bij het kopen van goederen. De ECD ging op onderzoek uit in opdracht van de minister van HI&T. De extra heffing van de rij en voertuigen­belasting van SRD 30 was reeds verwijderd door de ondernemer en hij is aangezegd door de ECD om de juiste kostprijsc­alculatie toe te passen.

Het team van de ECD zal via de aankoopbon­nen van de winkeliers en andere ondernemin­gen nagaan of de verkooppri­js voor de consumente­n juist is en de winstmarge niet is overschred­en. Consumente­n en ondernemer­s die hebben gemerkt dat er een extra heffing van de rij- en voertuigen­belasting op de aankoopbon is, of onredelijk­e prijsverho­gingen hebben opgemerkt, mogen dit melden aan de afdeling Consumente­nzaken en of de ECD via 402080 toestel 1053, 1218 of 1066, het verkorte nummer 1940 of whatsappen naar +5978586256.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname