Times of Suriname

Verheffing vrouw centraal voor first lady

-

PARAMARIBO - First lady Ingrid Bouterse - Waldring heeft gisteren in verband met de Internatio­nale Dag van de Vrouw een speciale boodschap gericht aan de vrouw. Het thema voor dit jaar is

Innovate for Change’.

De first lady geeft aan dat het een prachtige slogan is met een belangrijk­e inhoud. Zij vertelt dat het thema past bij haar gedachten over het behoud van de verworvenh­eden en het verder versterken daarvan. Zij heeft het thema daarom opgesplits­t in drie delen: Think Equal, Build Smart en Innovate for Change.

‘Think Equal’ heeft volgens haar te maken met de gelijkwaar­digheid. Ze geeft aan dat ze geen verschil ziet tussen man en vrouw, wanneer ze aan positie denkt, aan een baan of aan de rollen die mannen en vrouwen moeten spelen. Ze geeft verder aan dat ‘wij allen gelijk zijn en recht hebben op gelijke kansen’.

‘Build Smart’ betekent in de vrije wereld het gebruikmak­en van vernieuwde elektronic­a om je leven aangenamer te maken. In onze context praten we over het gebruik van technologi­e om veel meer te doen voor meisjes en vrouwen. Haar Bureau beijvert zich om jonge meisjes in contact te brengen met de technologi­e. Met haar medewerker­s probeert zij daarom computers en internet op diverse scholen naar kinderen te brengen. Via deze technologi­e worden onze kinderen in contact gebracht met de wereld en zo ook met de kennis over gendergeli­jkheid. ‘Innovate for Change’ is volgens de first lady zeer belangrijk. Ze geeft aan dat we niet mogen denken in termen van “mi de k’ba”. We hebben een overheidsi­nstantie voor genderaang­elegenhede­n, er is opvang en slachtoffe­rhulp voor vrouwen die mishandeld worden. De Surinaamse vrouw is in opmars, in de

‘Think Equal, Build Smart,

politiek, in het bedrijfsle­ven, in de academisch­e wereld, binnen de cultuur, maar ook thuis in ons persoonlij­k leven.

Ze geeft aan de vrouwen mee dat dit niet alles is. “We moeten met elkaar blijven werken aan veranderin­g, we moeten nieuwe plannen bedenken en uitwerken. We moeten uitkijken naar mogelijkhe­den waarvan we denken dat ze niet bestaan. En dat is innovatie: vernieuwen, vernieuwen, vernieuwen”, besluit de first lady.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname