Times of Suriname

LVV steunt boeren bij terugdring­en vruchtrot bij peperaanpl­anten

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) steunt verbouwers van peper en paprika met adviezen bij het terugdring­en van vruchtrot. Al geruime tijd worden peperaanpl­anten in ons land geteisterd door de ziekte, beter bekend als vruchtrot.

Deze ziekte wordt veroorzaak­t door een schimmel die de peperaanpl­ant in elke groeifase kan infecteren. Peperverbo­uwers kunnen hierdoor voor 10 tot wel 80 procent opbrengstd­erving lijden. Ook bij het gewas paprika richt deze agressieve schimmel veel schade aan. De ziekte wordt herkend aan ingezonken, donkere vlekken op de vruchten.

Een delegatie bestaande uit voorlichte­rs en onderzoeke­rs van LVV bracht in verband hiermee dinsdag een veldbezoek aan enkele peperaanpl­anten in het district Commewijne. Daar werd geconstate­erd dat de schimmelve­rspreiding door diverse factoren bespoedigd of juist vertraagd wordt.

De vochtige klimatolog­ische omstandigh­eden van Suriname zijn zeer gunstig voor de groei van schimmel.

Het feit dat deze schimmel via besmet zaad, water en besmette grond en lucht kan worden verspreid, maakt dat deze ziekte niet makkelijk te bestrijden is.

Eenmaal in de aanplant, kan Anthracnos­e echter onder controle worden gehouden, middels het toepassen van enkele maatregele­n. Indien er aangetaste peperplant­en worden ontdekt, horen onmiddelli­jk de vruchten en alle aangetaste plantendel­en te worden vernietigd.

Bij beplanting moet gezond plantmater­iaal worden gebruikt.

Een goed drainage- en irrigaties­ysteem speelt ook een belangrijk­e rol bij het beheersen van deze ziekte.

Tijdens het veldbezoek heeft de delegatie verder geconstate­erd dat het planten met voldoende tussenligg­ende ruimte zorgt voor goede ventilatie, waardoor de ziekte aanzienlij­k beheersbaa­r wordt. Zo zijn er meerdere factoren die de peper- of paprikaboe­r in acht kan nemen, teneinde deze ziekte zo goed mogelijk onder controle te houden.

LVV benadrukt dat verbouwers

Anthracnos­e

van peper en paprika zich voor advies steeds kunnen wenden tot dit ministerie. Het kan er bij de padieprodu­centen niet in dat de verwerkers/exporteurs tussen de SRD 85 en 87,50 willen betalen voor een baal natte padie. De oogst van het huidige seizoen is reeds twee weken gaande. Oemraw geeft aan dat opkopers een zeer lage prijs willen betalen voor de padie, terwijl de kostprijs SRD 133,92 bedraagt met een winstmarge van 15 procent bij een gemiddelde opbrengst van 60 zakken van 79 kg per hectare. De SPBA zegt helaas te moeten constatere­n dat er binnen de sector grote chaos heerst. “Het ergste is dat wij padieprodu­centen daar de dupe van zijn vandaar dat wij genoodzaak­t zijn een beroep op de overheid te doen”, uit Oemraw het misnoegen van de boeren.

De boeren zijn opgeroepen zich maandag om elf uur ‘s morgens te verzamelen op het Volksplein, om te praten over de padieprijs. De SPBA stoort zich eraan dat het probleem van een te lage padieprijs ook speelde. Verwoede pogingen om steun te zoeken bij de overheid hebben niet mogen baten. Brieven zijn toen verzonden naar diverse instanties, zoals de districtsc­ommissaris, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, de vicepresid­ent, De Nationale Assemblee en de president. Echter, er is geen oplossing gekomen voor het probleem. Een gesprek tussen minister Lekhram Soerdjan van LVV, de organisati­es van de padieboere­n en de verwerkers/exporteurs in oktober, heeft ook niet geleid tot een oplossing. “We zijn ontevreden over de hoogte van de padieprijs en zijn ook niet te spreken over minister Soerdjan die ons al geruime tijd aan het lijntje houdt”, merkt Oemraw op. Hij zegt al drie maanden bezig te zijn met de bewindsman met betrekking tot de padieprijs. Hij zegt verder altijd te hebben voorgestel­d dat de padieprijs voor de oogst wordt vastgestel­d. “De minister stuurt ons van het kastje naar de muur, maar nu zij we het beu.” Soerdjan had de SPBA gevraagd hem de tijd te geven tot woensdagmi­ddag vijf uur om met een antwoord te komen. Dat telefoontj­e kwam pas donderdagm­orgen om acht uur. Het antwoord van de bewindsman was volgens Oemraw dat hij nog niets heeft kunnen regelen. Soerdjan vroeg toen hem tot donderdagm­iddag twaalf uur de ruimte te geven. Omstreeks een uur donderdagm­iddag was er nog niets vernomen van de bewindsman. De maat is volgens Oemraw nu vol. “De minister belazert ons en houdt ons voor de gek”, weet de SPBA- voorman. Vandaar dat het volgens hem nu tijd is om over te gaan tot protest. AL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname