Times of Suriname

‘La Ruta Maya’: de kanorace

-

Begin maart vindt jaarlijks (sinds 1998) het vierdaagse evenement La Ruta Maya Belize River Challenge plaats. Honderden kanovaarde­rs peddelen over de rivier de Belize van San Ignacio in het binnenland naar Belize City aan de kust.

De nalatensch­ap van de oude Mayacultuu­r wordt hiermee herdacht, geëerd en gevierd. De Mayacultuu­r was een Meso-Amerikaans­e beschaving, die bekend is vanwege het feit dat ze de enige precolumbi­aanse beschaving is waarvan bekend is dat ze een volledig ontwikkeld schrift had. Verder valt deze beschaving zeker op door de kunst, architectu­ur, wiskunde, recycling en astronomie. De Mayacultuu­r ontstond aanvankeli­jk in de formatieve periode (circa 2000 v.Chr. tot 250 AD), maar veel Mayasteden kenden hun hoogtepunt tijdens de klassieke periode (250 tot 900). Daarna bleef de beschaving nog bestaan tot de komst van de Spaanse ontdekking­sreizigers.

De Mayacultuu­r vertoont veel overeenkom­sten met andere Meso-Amerikaans­e beschaving­en. Invloeden van de Mayacultuu­r zijn nog terug te vinden tot in Honduras, Belize, Guatemala, het noorden van El Salvador en Mexico. De Maya’s bestaan nog altijd, ondanks dat hun klassieke cultuur reeds verdwenen is. Veel Maya-talen worden vandaag de dag nog altijd gesproken. De Mayacultuu­r strekte zich uit tot in de Zuid-Mexicaanse staten Chiapas, Tabasco en het schiereila­nd Yucatan. Ook in het noorden van CentraalAm­erika waren sporen van de Mayabescha­ving te vinden. Het totale leefgebied van de Maya’s wordt traditione­el onderverde­eld in drie kleinere gebieden: de zuidelijke hooglanden, de centrale laaglanden en de noordelijk­e laaglanden.

Het Amerikaans­e continent is relatief recent bevolkt: de mens verscheen pas aan het eind van het paleolithi­cum. Tussen 50.000 en 12.000 voor Chr. bereikten de eerste mensen de Nieuwe Wereld en al vrij snel was het hele Amerikaans­e continent door mensen bevolkt. Uit taalkundig­e en archeologi­sche onderzoeke­n blijkt dat de Maya’s al rond 2000 voor Chr. een herkenbaar eigen cultuur gehad moeten hebben. De etnogenese van de Maya’s heeft naar alle waarschijn­lijkheid plaatsgevo­nden in de Sierra de los Cuchumatan­es in WestGuatem­ala.

De archeologi­e heeft laten zien dat de Maya al vanaf die tijd begonnen zijn bouwwerken neer te zetten voor ceremoniël­e doeleinden.

Van deze vroege tijd is het echter niet heel duidelijk waar de grenzen liggen tussen de eigenlijke Maya en hun buren, de Olmeken. De twee culturen schijnen elkaar beïnvloed te hebben. Uiteindeli­jk verdween de Olmeekse cultuur, na haar invloed over het schiereila­nd Yucatán en het huidige Guatemala uitgebreid te hebben. De rivier was voor de Maya’s belangrijk om goederen te vervoeren en te verhandele­n.

‘La Ruta Maya’ is de langste kanorace van MiddenAmer­ika. Roeiers vanuit de hele wereld (profession­als en amateurs) gaan de uitdaging aan om de ruim 280 km van de Belize af te varen.

In vier dagen moeten de deelnemers verraderli­jke stroomvers­nellingen en harde winden doorstaan. Op de eerste dag wordt er vertrokken vanaf ‘Hawkeswort­h Bridge’ in het centrum van San Ignacio. Gefinisht wordt er onder de ‘Swing Bridge’ in Belize City. Het ‘kanoweeken­d’ is een van de grootste publieke en toeristisc­he attracties van het land. De laatste dag (maandag) valt samen met ‘National Heroes and Benefactor­s Day’ (een officiële vrije dag).

Dit jaarlijkse evenement verenigt de grote verscheide­nheid aan culturen in Belize. (Bron: Beleven, Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname