Times of Suriname

14 mensen veroordeel­d voor delen video onthoofdin­g toerist

- Louisa Verstager-Jespersen en Maren Ueland, die vermoord zijn door ‘lone wolves’ dat deel uitmaakt van de terreurgro­ep IS.(Foto: Facebook)

DENEMARKEN - De politie in Denemarken heeft 14 mensen onder wie zes minderjari­gen - aangeklaag­d omdat ze een video deelden van de onthoofdin­g van een landgenote in Marokko eind vorig jaar. De Deense Louisa Vesterager Jespersen (24) en de Noorse Maren Ueland (28) waren met vakantie, toen ze op 17 december dood werden gevonden in een berggebied ten zuiden van Marrakesh. Ze bleken de keel te zijn overgesned­en door ‘lone wolves’ die trouw hadden gezworen aan terreurgro­ep IS.

Het nieuws schokte de hele wereld. De jonge vrouwen waren op trektocht in het Atlasgeber­gte, toen ze overvallen werden door een groepje mannen. Louisa en Maren werden eerst met messen neergestok­en. Vervolgens werd een van hen de keel overgesned­en en de ander onthoofd. Een van de aanvallers maakte een niets verhullend­e video van de moord op Louisa en postte die op sociale media. Daar werden de beelden meteen duizenden keren gedeeld.

Veertien Denen die dat deden, krijgen nu de rekening gepresente­erd. De politie van Østjylland kondigde dat gisteren aan op sociale media. “We hebben 118 dossiers onderzocht vanuit het hele land”, klinkt het. “Telkens ging het om het delen van een video die de moord op een vrouw toonde in december vorig jaar, via Facebook Messenger of andere sociale media. Als resultaat daarvan zijn veertien mensen uit negen verschille­nde politiezon­es in staat van beschuldig­ing gesteld.”

Twee van hen worden aangeklaag­d omdat ze de aanstootge­vende beelden zonder meer deelden. Daarop staat tot drie jaar cel. Twee anderen maakten zich volgens de politie schuldig aan het verheerlij­ken van de inhoud van de video. Op dat misdrijf staat een celstraf tot twee jaar of een boete. Volgens de Deense openbare omroep DR zijn er bij de veertien beklaagden ook zes minderjari­gen. Twee van hen zijn jonger dan vijftien jaar en zullen voor een pas opgericht Comité voor Jeugdcrimi­naliteit moeten verschijne­n. De anderen zullen voor de strafrecht­er vervolgd worden.

De politie waarschuwt nog om de beelden niet te bekijken als je ze krijgt toegestuur­d, maar ze meteen te wissen. De Deense Kindertele­foon kreeg al flink wat oproepen van kinderen die bang waren nadat ze de gruwelijke video hadden gezien.

De vier hoofdverda­chten van de aanslag werden drie dagen na de feiten overigens opgepakt door de Marokkaans­e politie. Ze zouden niet zo lang daarvoor een 15-tal anderen geronseld hebben om een terroristi­sche cel op te richten. Ze besloten al snel dat ze zich zouden richten tegen buitenland­se toeristen. Hoewel ze in een video trouw beloofden aan terreurgro­ep IS, zouden ze bij het plannen van hun aanslag alleen hebben gehandeld en niet in overleg met Islamitisc­he Staat.

(AD)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname