Times of Suriname

Trumps voormalige campagnele­ider Manafort krijgt bijna vier jaar cel

-

VS - Paul Manafort (69), lobbyist en oud-campagnele­ider van de Amerikaans­e president Donald Trump, is donderdag veroordeel­d tot een celstraf van 47 maanden. Hij werd vorig jaar door een jury schuldig bevonden aan onder meer belastinge­n bankfraude. De veroordeli­ng van Manafort in de staat Virginia vorig jaar draaide om acht aanklachte­n. De lobbyist verzweeg miljoenen dollars die hij als consultant voor buitenland­se politici en zakenliede­n verdiende voor de Amerikaans­e fiscus. Hij loog ook tegen banken om leningen los te krijgen, waarmee hij zijn extravagan­t luxueuze levensstij­l bekostigde. Naast de celstraf moet Manafort ook nog eens 24 miljoen dollar (21,5 miljoen euro) aan ontdoken belasting terugbetal­en. Daarnaast is hij door de federale rechter veroordeel­d tot een boete van 50.000 dollar. Tien andere aanklachte­n tegen Manafort in dezelfde zaak werden geseponeer­d. Het team van speciaal aanklager Robert Mueller had op basis van de strafvorde­ringsricht­lijnen tot 24,5 jaar celstraf geadviseer­d.

Manafort werd donderdag de rechtszaal in gereden in een rolstoel. Volgens zijn verdedigin­g heeft hij last van jicht en is ook zijn verdere gezondheid­stoestand slecht. Toen hij het woord nam, benadrukte Manafort dat de afgelopen twee jaar heel zwaar voor hem en zijn familie zijn geweest en dat hij zich diep schaamt. Hij sprak geen berouw uit over zijn daden.

De relatieve mildheid van het vonnis in verhouding tot de strafeis heeft veel kritiek losgemaakt in de Verenigde Staten. Zo werd op sociale media een vergelijki­ng gemaakt met een andere zaak, die rond de Afro-Amerikaans­e Crystal Mason, die vorig jaar werd veroordeel­d wegens verkiezing­sfraude. “Manafort heeft een minder hoge straf gekregen dan een vrouw die stemde tijdens haar proeftijd, terwijl ze niet wist dat ze dat niet mocht. Ze werd veroordeel­d tot vijf jaar cel”, schreef advocaat Scott Hechinger op Twitter.

Er speelt ook nog een tweede rechtszaak tegen Manafort, in het District of Columbia. Daar bekende hij vorig jaar schuld aan twee aanklachte­n; samenzweri­ng om de Amerikaans­e overheid te bedriegen en getuigenbe­ïnvloeding. Die schuldbeke­ntenis was onderdeel van een schikking met Mueller, die belast is met het Ruslandond­erzoek. De aanklachte­n tegen Manafort kwamen in het kader van dat onderzoek boven water. Manafort zegde zijn medewerkin­g toe aan Mueller, maar de deal klapte eind vorig jaar, toen de speciaal aanklager hem ervan beschuldig­de te hebben gelogen. De rechter ging daarin mee. Manafort hoort zijn straf in die zaak op woensdag 13 maart.

(VS)

 ??  ?? Paul Manafort die een celstraf van 47 maanden opgelegd kreeg. Manafort is lobbyist en oud-campagnele­ider van de Amerikaans­e president Donald Trump. De oud campagnele­ider heeft zich schuldig gemaakt aan onder meer belasting- en bankfraude.(Foto:NU)
Paul Manafort die een celstraf van 47 maanden opgelegd kreeg. Manafort is lobbyist en oud-campagnele­ider van de Amerikaans­e president Donald Trump. De oud campagnele­ider heeft zich schuldig gemaakt aan onder meer belasting- en bankfraude.(Foto:NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname