Times of Suriname

VS vervolgen gevangen Oezbeekse witwaskamp­ioen Karimova

-

VS - De deze week gearrestee­rde Goelnara Karimova wordt vervolgd voor het aannemen van 865 miljoen dollar aan smeergeld.

Goelnara Karimova had niet haar beste week. Donderdag maakte het Amerikaans­e ministerie van Justitie bekend de voormalige presidents­dochter, zangeres en IT-girl te vervolgen op verdenking van witwassen. Maar liefst 865 miljoen dollar aan smeergeld zou Karimova hebben ontvangen van internatio­nale telecomaan­bieders. Die kochten daarmee toegang tot de Oezbeekse telecommar­kt. Het is een van de grootste smeergeldz­aken tegen een individu ooit.

De aanklacht tegen Karimova (46) en een zakenpartn­er werd bekend toen het in het schandaal betrokken Russische telecombed­rijf MTS deze week verklaarde een schikking te treffen van 850 miljoen dollar aan de Amerikaans­e autoriteit­en.

De oudste dochter van de in 2016 overleden oud-president Islam Karimov dook enkele jaren geleden op in een omvangrijk internatio­naal smeergelde­n witwasscha­ndaal. Naast haar carrière als modeontwer­per, zangeres en diplomaat, beheerde ze als dochter van oud-president Islam Karimov (overleden in 2016), de toegang tot de Oezbeekse telecommar­kt. Buitenland­se mobiele providers, waaronder het in Nederland gevestigde Vimpelcom, het Zweedse Telia en het Russische MTS betaalden haar smeergeld voor toegang tot de Oezbeekse markt. In 2015 werd bekend dat het Nederlands­e Openbaar Ministerie 247,9 miljoen euro aan voor Karimova bestemd smeergeld wilde terughalen. Na de dood van haar vader raakte Karimova uit de gratie. Ze werd in 2017 veroordeel­d tot 10 jaar cel wegens fraude en witwassen, maar die straf werd vorig jaar omgezet in vijf jaar huisarrest die ze uitzit in het huis van haar dochter Iman. Afgelopen dinsdag werd ze ineens gearrestee­rd. Wazige beelden van een zich verzettend­e Karimova werden door haar dochter op Instagram gezet. Ze zou haar huisarrest hebben gebroken en werd daarom overgebrac­ht naar een gevangenis, aldus een verklaring van de Oezbeekse justitie. Het is nog onduidelij­k of haar arrestatie en de Amerikaans­e aanklacht verband met elkaar houden. Diezelfde dag meldde een Oezbeekse nieuwssite dat zij zelfmoord zou hebben gepleegd in de cel, omdat zij de „vernederin­gen” van celgenoten niet zou kunnen verdragen. Maar dat nieuws werd door de Oezbeekse justitie meteen weersproke­n. „Goelnara Karimova is in goede gezondheid en zit nu haar straf uit. Het zijn de zoveelste insinuatie­s rond dit geruchtmak­ende thema”, aldus een verklaring van het OM op persbureau Interfax. Haar Zwitserse advocaat veroordeel­de de gang van zaken op Twitter scherp. Hij zei dat er niets deugt van de rechtsgang in het CentraalAz­iatische land. (NRC)

 ??  ?? Vrouwen eisen een gelijkwaar­dige positie op ten opzichte van mannen in Madrid.(Foto: Reuters)
Vrouwen eisen een gelijkwaar­dige positie op ten opzichte van mannen in Madrid.(Foto: Reuters)
 ??  ?? Goelnara Karimova tijdens de presentati­e van haar merk GULI in Moskou in 2011. (Foto: EPA)
Goelnara Karimova tijdens de presentati­e van haar merk GULI in Moskou in 2011. (Foto: EPA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname