Times of Suriname

UEFA bevestigt goedkeurin­g van VAR

-

VOETBAL - De UEFA heeft gisteren via de officiele kanalen naar buiten gebracht waarom het doelpunt van Dusan Tadic tegen Real Madrid werd goedgekeur­d. De VAR had bijna vijf minuten nodig om te bepalen de bal in een eerder stadium over de zijlijn was geweest, toen Ajax-back Noussair Mazraoui de bal met een sliding wilde binnenhoud­en. Ook legt de Europese voetbalbon­d uit waarom Manchester United een strafschop kreeg in de slotfase van het duel met Paris SaintGerma­in.

Ajax won dinsdagavo­nd met 4-1 van Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. Na ruim een uur spelen scoorde Tadic op fraaie wijze, na een assist van Donny van de Beek. Een paar seconden eerder leek de bal over de lijn toen Mazraoui een sliding maakte aan de zijlijn. Minutenlan­g lag het spel stil en na circa vijf minuten kreeg scheidsrec­hter Felix Brych het verlossend­e woord van de VAR. De treffer werd goedgekeur­d.

“Na analyses vanuit verschille­nde videohoeke­n en beelden, was er geen sluitend bewijs dat de bal volledig buiten het veld was”, luidt de uitleg van de UEFA. “De assistent-scheidsrec­hter, die perfect geposition­eerd stond, was van mening dat de bal niet in zijn geheel over de zijlijn was geweest. Om die reden was een evaluatie op het veld niet nodig. De scheidsrec­hter had daarom gelijk om het doelpunt toe te kennen.” Woensdagav­ond had Manchester United in Parijs bij een 2-1 voorsprong nog een doelpunt nodig om de volgende ronde van de Champions League te bereiken. Vlak voor tijd sprong Presnel Kimpembe op bij een schot vanuit de tweede lijn en kreeg de bal op zijn arm, terwijl hij met zijn gezicht naar het doel stond. Scheidsrec­hter Damir Skomina bekeek de beelden langs de lijn en legde de bal op de stip. Marcus Rashford scoorde en schakelde Paris Saint-Germain uit.

Skomina bekeek de beelden op advies van de VAR, zo laat de Europese voetbalbon­d weten. “De scheidsrec­hter vond dat de afstand die de bal aflegde niet kort was en het contact daarom niet onverwacht kon zijn. De arm van de verdediger was niet dicht langs zijn lichaam, waardoor het lichaam van de verdediger groter werd, waardoor de richting van het schot veranderd werd. Daarom koos de arbiter voor een strafschop”, zo luidt de uitleg. (VZ)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname