Times of Suriname

Eerste huis ter wereld ontworpen en gebouwd door robots

-

In Zwitserlan­d is een wel heel bijzonder huis opgeleverd. Niet alleen het design is digitaal, maar ook de bouw zelf werd gedaan met behulp van computers en 3D-printers. De initiatief­nemer claimt dat dit het eerste huis ter wereld is dat helemaal door robots is gecreëerd.

“Dit is een spannende ontwikkeli­ng in architectu­ur, in de wetenschap en de manier waarop we bouwen”, zegt Matthias Kohler, bedenker van het DFAB House (digitaal gefabricee­rd huis). “De technieken die ze gebruiken zijn enigszins bekend, maar wat bijzonder en complex is in dit geval, is dat diverse manieren van digitalise­ring zijn gecombinee­rd. Dit huis geeft een mooi doorkijkje naar hoe het bouwen er over enkele jaren uit zou kunnen zien.”

Het huis telt drie verdieping­en en staat op het dak van een onderzoeks­centrum. Het is dan ook duidelijk gemaakt om van te leren, niet om in te wonen. In de video valt te zien dat er wel degelijk mensenhand­en aan te pas komen om alles in elkaar te zetten, maar het grootste gedeelte is prefab opgeleverd en in elkaar gezet door 3D-printers of andere machines. De nieuwste manier van bouwen levert voordeel op tijdens het ontwerp, in de planning en productie, maar zal in de toekomst naar verwachtin­g ook tijd en kosten besparen.

Bovendien wordt er ecologisch gebouwd en kan de kwaliteit beter worden gecontrole­erd, menen de initiatief­nemers. ”We zien dat dergelijke ontwikkeli­ngen bijvoorbee­ld in de auto-industrie veel verder zijn dan in de huizenbouw”, aldus Asselbergs. Bij het Zwitserse project zijn acht professore­n van de Universite­it van Zurich betrokken, van allerlei verschille­nde discipline­s. Asselbergs ziet graag een van de professore­n die dit huis hebben gemaakt naar andere landen komen. “We gaan ons best doen om onze studenten kennis te laten maken met dit project, want hier valt veel van te leren.”

(Waar maar Raar/Foto: The

Architect’s Newspaper)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname