Times of Suriname

Wet Rij- en Voertuigen­belasting niet uitvoerbaa­r

-

PARAMARIBO - “De procureur generaal moet ervoor zorgen dat de Wet Rij- en Voertuigen­belasting (RVB) wordt herzien.” Dit heeft gewezen politieoff­icier Frits Tjin A Ton zaterdag gezegd tijdens een bijeenkoms­t in het Politieoff­iciertehui­s.

Tjin A Ton geeft aan dat de wet in 1965 tot stand is gekomen. In 2000 is dat door de toenmalige president Ronald Venetiaan afgeschaft en in de plaats daarvoor is de government take gekomen. In de wet van 1965 is aangegeven dat de betaling per kalenderja­ar geschiedt. De spreiding van het kalenderja­ar en de wijze van betaling zijn ook aangegeven, terwijl in deze nieuwe wet deze zaken ontbreken.

Sergio Gentle, penningmee­ster van de Surinaamse Politie Bond, blijft erbij dat de wet onuitvoerb­aar is. Hij geeft aan dat hij inzage heeft gehad in een schrijven van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, waarin die aangeeft dat de wet onuitvoerb­aar is. Gentle plaatst kritische kanttekeni­ngen bij dat in de wet is opgenomen dat een verdachte in hoger beroep kan gaan, indien die het niet eens is met de boete. In de wet staat dat indien de persoon binnen zes maanden niets hoort, ervan moet worden uitgegaan dat het verzoek is gehonoreer­d. Hij vindt dat er sprake is van onbehoorli­jk bestuur en is de mening toegedaan dat indien een persoon in hoger beroep gaat, de zaak zo snel als mogelijk moet worden behandeld.

Gentle blijft erbij dat nergens ter wereld de politie bevoegd is belastingg­eld te innen. De politiebon­d had volgens hem voorgestel­d dat alvorens de wet in werking trad, er een landelijke herregistr­atie van alle voertuigen plaatsvond. De douane zou dan ter plekke moeten zijn om de RVB te innen. Een opmerking die gemaakt is vanuit het publiek is dat juist de personen die de wet zouden moeten naleven, de RVB niet hebben betaald, doelend op politieman­nen die aangeven niet te zullen betalen. Verder is aan de orde gekomen dat de kwaliteit van de sticker niet goed is. De wet heeft heel wat haken en ogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname