Times of Suriname

Pa nummer 18 in verzekerin­g gesteld

-

NICKERIE Nickerie is evenals de familie kapot en gebelgd over de gruwelijke dood van de 30jarige Giovanni Griffith. Op 24 maart liet hij het leven, na mishandeld te zijn door penitentia­ire ambtenaren (pa’s) werkzaam in het Huis van Bewaring Hazard. Griffith zat daar een straf uit wegens diefstal. Nickeriane­n zijn niet te spreken over de wijze waarop Griffith om het leven is gekomen.

Voor broer Michael en moeder Sherene Keshwar is wat hun dierbare is overkomen, moeilijk te verwerken. Vooral voor Michael, die een heel goede band had met zijn broertje, is het heel zwaar. Niemand heeft er misschien bij stilgestaa­n dat zowel de moeder als de broer deskundige begeleidin­g nodig hebben.

Een week na het incident kregen de nabestaand­en toestemmin­g om het lijk te zien, aangezien het nog niet was afgestaan aan de familie; dat is pas donderdag gebeurd. Het is te begrijpen wat de mensen al die tijd hebben doorstaan, laat staan op het moment waarop zij het ontzielde lichaam te zien kregen van hun zoon en broer. Zij zagen hoe toegetakel­d hij erbij lag en begrepen hoeveel hij geleden moet hebben, want de tekenen op zijn lichaam spreken boekdelen. Michael zegt zijn broertje bijna niet te hebben herkend door de blauwe plekken op zijn gelaat. Hij zegt dat Giovanni vreselijk veel pijn moet hebben geleden voordat hij is overleden. Michael zegt het nog steeds niet te kunnen bevatten dat penitentia­ire ambtenaren die gedetineer­den moeten resocialis­eren, op zo een manier met mensen omgaan. Dat het hard te verwerken is voor vooral de broer, is te merken aan zijn posts op social media.

Michael heeft er niet voor geschroomd om foto’s van het lijk en een filmpje te delen. De tekst op zijn Facebookpr­ofiel: “Laat de wereld zien wat er allemaal gebeurt in strafinric­hting Hazard Nickerie. Jaren doen ze dit met als uitkomst dat mijn broertje moest lijden om mensenogen te openen. Een gebroken oog, een geperforee­rde lever, gebroken ribben en nog veel meer letsels die maar liever niet hier worden opgesomd.” Inmiddels is zaterdag, de dag waarop Griffith aan de schoot der aarde is toevertrou­wd, de achttiende penitentia­ire ambtenaar in verzekerin­g gesteld. De moeder van Giovanni zegt aan de krant het erg te vinden dat er een delegatie van de Bond van het Korps Penitentia­ire Ambtenaren naar Nickerie was afgereisd om na te gaan hoe rechtsbijs­tand te verlenen aan de in verzekerin­g gestelde pa’s, maar dat nooit contact is gemaakt met de familie. Op de begrafenis en overal in Nickerie wordt vol afschuw gesproken over de (mis)daad die zoveel mannen hebben gepleegd op de nogal klein van gestalte 30jarige Griffith. Zoals het verhaal luidt ontvluchtt­e hij de inrichting op 31 maart, maar kon nog dezelfde dag worden aangehoude­n door een opsporings­team van pa’s. Wat er daarna gebeurde, weet de buitenwere­ld niet, maar wat wij wel weten, is dat Griffith ook op dezelfde dag de Spoedeisen­de Hulp dood is binnengebr­acht en dat de behandelen­de arts sporen van geweld op het lichaam heeft aangetroff­en. Volgens informatie van de krant zou de directeur van Hazard na de wederaanho­uding aan de mannen hebben gezegd, dat “hij moet kruipen naar zijn cel”. Toen zij met hem klaar waren, was niet eens dat meer mogelijk. De verdere ontwikkeli­ng van deze zaak wordt met argusogen gevolgd door de Nickeriaan­se gemeenscha­p.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname