Times of Suriname

De Goede Week

-

De Goede Week is de laatste week voor Pasen en dus de laatste vastenweek. Deze week begint op Palmzondag en loopt uit op het driedaagse paastriduü­m. Dat begint op de avond van Witte Donderdag en wordt voortgezet op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Het hoogtepunt is de paaswake en de eucharisti­e op paaszondag. Op de zondag vóór Pasen worden bij aanvang van de eucharisti­eviering palmtakken gezegend. Dat herinnert aan de ontvangst van de Heer bij zijn intrede in Jeruzalem. Op deze zondag wordt een eerste keer het hele passieverh­aal gelezen. De tweede keer zal op Goede Vrijdag zijn.

Het paastriduü­m begint met de avondvieri­ng op Witte Donderdag. Dan gedenken gelovigen het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn leerlingen. Hij geeft hen de opdracht om dit altijd te blijven doen om Hem te gedenken. Op Witte Donderdag vieren we de instelling van de eucharisti­e en van het priestersc­hap. De viering is vermengd met droefheid. Het is de avond waarop Jezus door Judas verraden wordt in de Hof van Getsemane en gevangen genomen wordt.

Een ander symbolisch gebaar dat tijdens deze viering plaatsvind­t, is de voetwassin­g. Volgens de evangelist Johannes wast Jezus de voeten van zijn leerlingen tijdens het Laatste Avondmaal. Daarmee stelt Hij een teken van liefde en dienstbaar­heid. In navolging van Jezus wast en droogt de priester tijdens de viering op Witte Donderdag de voeten van gelovigen.

Om te beklemtone­n dat Witte Donderdag en Goede Vrijdag een eenheid vormen, wordt de eucharisti­eviering niet afgesloten met de wegzending en de zegen. In plaats daarvan is er een wake bij het Heilig sacrament dat naar een rustaltaar wordt gebracht. Het altaar wordt volledig leeggemaak­t. Kruisbeeld­en worden uit het kerkgebouw verwijderd of bedekt met een doek. Op deze avond waken christenen bij hun Heer. Zoals Hij eens aan zijn leerlingen vroeg om bij Hem te waken. Op Goede Vrijdag gedenkt de kerk het lijden en de kruisdood van Jezus. Gelovigen bidden de kruisweg. In de namiddag of ’s avonds is er een bijzondere liturgie met de voorlezing van het passieverh­aal van Johannes, de plechtige voorbede, de kruishulde en de communiedi­enst met de gaven die de avond voordien geconsacre­erd werden. Goede Vrijdag is een dag van vasten, net als Aswoensdag. Op zaterdag wordt herdacht dat het lichaam van Jezus rust in het graf en de kerk ziet uit naar de verrijzeni­s van haar Heer. Er wordt geen liturgie gevierd. Wanneer de duisternis gevallen is, begint de paaswake. Ze wordt beschouwd als de moeder van alle heilige waken.

(Bron:kerknet.be)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname