Times of Suriname

Tientallen kinderdagv­erblijven weigeren niet-gevaccinee­rde kinderen

-

DEN HAAG - Meer dan honderd kinderdagv­erblijven, verspreid over heel Nederland, zeggen dat het hun beleid is om niet-gevaccinee­rde kinderen te weigeren. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS. Vijfentwin­tig van hen zeggen ook al daadwerkel­ijk kinderen geweigerd te hebben.

Het weigeren van niet-gevaccinee­rde kinderen is in Nederland in principe niet toegestaan. Kinderdagv­erblijven mogen niet discrimine­ren en in hun aannamebel­eid onderschei­d maken tussen kinderen. Alleen als er zeer zwaarwegen­de argumenten zijn, bijvoorbee­ld als de gezondheid van andere kinderen in gevaar is door een mazelenuit­braak, kunnen kinderen geweerd worden, stelt de Geschillen­commissie Kinderopva­ng.

Een kinderdagv­erblijf in Den Haag werd eerder deze maand getroffen door het zeer besmetteli­jke mazelenvir­us. Deze week werd bekend dat inmiddels vier kinderen onder de 4 jaar de ziekte hebben. Geen van de kinderen was ingeënt, maar dat komt ook doordat een deel jonger is dan 14 maanden. Dat is de leeftijd waarop kinderen de bmr-vaccinatie krijgen. De kinderdagv­erblijven die al daadwerkel­ijk niet-gevaccinee­rde kinderen geweigerd hebben vinden dat de veiligheid van andere kinderen heel zwaar weegt, blijk uit de rondgang. “Wij kunnen de veiligheid niet waarborgen voor alle kinderen als er kinderen binnen zijn die niet worden ingeënt”, stelt de woordvoerd­er van een kinderdagv­erblijf uit Almere. “Als eigenaar mag ik toch zelf bepalen wie ik als klant wil en wie niet? Ik wil als eigenaar van een kinderopva­ng niet aansprakel­ijk gesteld worden door ouders wanneer ik hun jonge baby’tjes blootstel aan kinderziek­tes”, aldus de eigenaar van een Amsterdams kinderdagv­erblijf. Ook bij een Utrechts kinderdagv­erblijf speelt de mening van andere ouders een rol in de keuze om te weigeren: “Ouders vragen bij de rondleidin­g of inschrijvi­ng naar de vaccinatie­graad, en ik merk vaak opluchting als ik kan zeggen dat iedereen ingeënt is.” Veel andere kinderdagv­erblijven blijken vooral erg te worstelen met het thema. Bij de Kleinste Reus in Amsterdam hadden ze tot twee jaar geleden het beleid om niet-gevaccinee­rde kinderen te weigeren, vertelt eigenaar Susan van Oosterom. Toen een ouder dreigde met een advocaat, hebben ze het niet-gevaccinee­rde kind toch toegelaten.

Ze zou nog steeds het liefste niet-gevaccinee­rde kinderen weigeren, maar ziet vooral praktische bezwaren. “Veel ouders vertellen niet eerlijk of hun kinderen deelnemen aan het vaccinatie­programma en wij mogen ouders niet verplichte­n om documenten te overleggen.” Bij Berend Botje, een kinderopva­ngorganisa­tie met 53 vestiginge­n in de regio West-Friesland, hebben ze een inventaris­atie gemaakt van alle niet-gevaccinee­rde kinderen. Morgen besluiten ze of het contract met de ouders van ongeveer tien kinderen wordt opgezegd. “We krijgen veel vragen van ouders die bezorgd zijn omdat hun jonge kinderen nog niet gevaccinee­rd kunnen worden. Als je een prik tegen baarmoeder­halskanker weigert, doe je alleen jezelf schade aan. Weiger je een inenting tegen mazelen, dan breng je anderen in gevaar”, aldus eigenaar Alien Alberts. De Brancheorg­anisatie Kinderopva­ng zegt verrast te zijn dat zo veel kinderdagv­erblijven kinderen weigeren, maar de organisati­e heeft er wel begrip voor. “We weten dat kinderopva­ngaanbiede­rs met dit probleem worstelen, omdat de veiligheid van kinderen op een dagverblij­f het hoogste goed is”, zegt directeur Magda Heijtel in het NOS Radio 1 Journaal. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname