Times of Suriname

Drie doden bij vliegongel­uk op Nepalees vliegveld in Himalaya

-

NEPAL - Een klein passagiers­vliegtuig van Summit Air is gisteren bij het opstijgen van een vliegveld in de buurt van de Mount Everest in Nepal op twee helikopter­s gebotst. Bij het ongeluk vielen drie doden en raakten drie anderen gewond, meldt persbureau AFP.

De copiloot van het toestel, een Let L-410 Turbolet, en twee politieage­nten kwamen bij het ongeluk om het leven. Het vliegtuig raakte om onduidelij­ke redenen van de baan, waarna het toestel op de twee stilstaand­e helikopter­s botste. De piloten van het vliegtuig en een helikopter en een andere agent raakten daarbij gewond. Het bewuste toestel was net vertrokken richting de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het is nog onduidelij­k hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het ongeluk gebeurde vlak bij het bergdorp Lukla op TenzingHil­lary Airport. De landingsba­an van het vliegveld geldt als een van de gevaarlijk­ste ter wereld. De baan is slechts een paar honderd meter lang en ligt ingeklemd tussen een berghellin­g en een afgrond in de Himalaya.

De luchthaven, die op een hoogte van ruim 2.800 meter ligt, wordt ook gezien als de toegangspo­ort tot de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Het vliegveld wordt daarom veel gebruikt door bergbeklim­mers. In april is het er extra druk, omdat dan het klimseizoe­n begint. Alleen vliegtuige­n en helikopter­s die snel kunnen stijgen en landen, kunnen het vliegveld aandoen.

De Nepalese luchtvaart­sector is de laatste jaren enorm gegroeid door het toenemende toerisme. Vliegtuige­n vervoeren mensen en goederen naar de meest afgelegen uithoeken van de Himalaya. Desondanks heeft Nepal een slechte reputatie op het gebied van luchtveili­gheid. Zo zouden de vliegtuige­n niet goed onderhoude­n worden en worden piloten niet voldoende getraind. (NU)

 ??  ?? Ravage na botsing klein vliegtuig met helikopter­s in Nepal.(Foto: Head Topics)
Ravage na botsing klein vliegtuig met helikopter­s in Nepal.(Foto: Head Topics)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname