Times of Suriname

Aften op de tong

-

Aften in de mond of aften op de tong is een vervelende klacht. Wat zijn aften, zijn ze besmetteli­jk en wat is de oorzaak van aften in de mond en hoe moet je aften behandelen? Aften zijn niet-infectieuz­e, pijnlijke, recidivere­nde, oppervlakk­ige zweertjes op het mondslijmv­lies. Aften zijn kleine erosies die grijswit of geel van kleur zijn en die worden omgeven door rood, gezwollen mondslijmv­lies. De exacte oorzaak van aften is niet bekend, maar mogelijk spelen emotionele stress, hormonale stoornisse­n en auto-immuunziek­ten een rol. Normaal gesproken genezen

Wat zijn aften?

Aften zijn pijnlijke zweren (ulceraties) die zich voordoen op het mondslijmv­lies. Het kan gaan om één of meerdere oppervlakk­ige zweertjes, welke vanzelf overgaan binnen 1 tot 2 weken. Het is een frequent voorkomend probleem. Ongeveer één op de vijf volwassene­n heeft wel eens last van aften. Vooral jongvolwas­senen worden vaak getroffen. Aften zijn niet besmetteli­jk Je kunt aften niet overdragen aan een ander via bijvoorbee­ld zoenen of door uit hetzelfde glas te drinken.

Oorzaak van aften op de tong De precieze oorzaak van aften is (nog) niet duidelijk. Men vermoedt dat er verschille­nde factoren zijn die aften kunnen uitlokken bij mensen die daar de aanleg toe hebben.

Zijn aften besmetteli­jk?

Veel mensen vragen zich af of aften besmetteli­jk zijn. Het antwoord daarop is: ‘Nee, aften zijn niet besmetteli­jk’. Aften kun je niet doorgegeve­n door middel van speekselui­twisseling, dus niezen, hoesten, zoenen of het drinken uit elkaars glas. Aften worden niet geassociee­rd met een koortslip, een veel voorkomend­e besmetteli­jke aandoening die wordt veroorzaak­t door een virus: het herpessimp­lexvirus.

Symptomen

Aften zijn grijswit of geel van kleur en worden omgeven door rood, gezwollen mondslijmv­lies. De plekjes hebben een doorsnede van drie tot vier millimeter. (mens en Dokter.nl)

gezondheid/Foto:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname