Times of Suriname

Herpes simplex virus Symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Het herpes simplex virus, afgekort HSV, is een infectie die herpes veroorzaak­t. Herpes kan zich manifester­en in verschille­nde delen van het lichaam, meestal op de geslachtsd­elen of mond. Er zijn twee soorten van het herpes simplex virus, type 1 en type 2. HSV-1 staat ook bekend als orale herpes en dit is de meest voorkomend­e oorzaak van wondjes rondom de mond (ook bekend als koortslip) en herpes simplexont­steking aan het oog. HSV-2 is over het algemeen verantwoor­delijk voor de uitbraak van genitale herpes. Hoewel er geen genezing voor herpes is, kan behandelin­g met antivirale middelen de symptomen verlichten. Medicatie kan de pijn vermindere­n en kan de genezingst­ijd verkorten. Medicijnen kunnen ook het totale aantal uitbraken vermindere­n. Geneesmidd­elen waaronder Famvir, Zovirax en Valtrex behoren tot de medicijnen die gebruikt worden om de symptomen van herpes te behandelen. Warme baden kunnen de pijn bij zweren rond het geslacht verlichten.

Oorzaak

Het herpes simplex virus is een besmetteli­jk virus dat kan worden overgebrac­ht door rechtstree­ks of onrechtstr­eeks contact met iemand die besmet is met het virus. Kinderen raken vaak besmet met HSV-1 door contact met een geïnfectee­rde volwassene. Zij dragen vervolgens het virus bij zich voor de rest van hun leven.

Symptomen

Het is belangrijk om te begrijpen dat iemand geen zichtbare zweren of symptomen hoeft te hebben om besmet te zijn door het virus. Herpes is nog steeds besmetteli­jk als er geen symptomen aanwezig zijn.

Behandelin­g

Er was anno 2018 geen remedie voor dit virus. Een infectie kan zo nodig worden behandeld met geneesmidd­elen die de vermeerder­ing van het virus remmen.

Prognose

Mensen die besmet raken met HSV, hebben het virus voor de rest van hun leven. Zelfs als er geen symptomen manifest zijn, is het virus aanwezig; deze trekt zich namelijk terug in de zenuwcelle­n van een geïnfectee­rde persoon. Sommige mensen kunnen regelmatig­e uitbraken ervaren. Anderen zullen slechts eenmaal uitbraak ervaren nadat ze zijn besmet, waarna het virus slapend wordt. (mens en gezondheid /Foto: Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname