Times of Suriname

Keelpijn (bij slikken)

-

Keelpijn kan zich uiten in symptomen als een branderig gevoel tot pijnlijk gevoel in de keel. Keelpijn kan ook gepaard gaan met pijn bij het slikken, slijm in de keel en opgezette klieren in de hals. Keelpijn of een zere keel kan op elk moment opkomen en het wordt veroorzaak­t door een aantal redenen. Keelpijn kan te wijten zijn aan een bacteriële infectie of keelontste­king en soms is er sprake van een virale infectie. Hoe dan ook, als keelontste­king is ontstaan door een virus of bacterie dan is deze besmetteli­jk. Het is belangrijk om het probleem snel aan te pakken zodra de symptomen van keelpijn zich ontwikkele­n. Er zijn een aantal natuurlijk­e middelen of remedies tegen keelpijn, die je zelf thuis kunt gebruiken om keelpijn te verzachten en het herstel te bevorderen. Je kunt keelpijn verzachten met (rauwe) honing, vitamine C en zoethout. Zuigtablet­jes met chloorhexi­dine doden oppervlakt­ekiemen en kunnen helpen in de behandelin­g van beginnende keelpijn.

Symptomen

Keelpijn duidt op elk soort ontsteking­sproces van de keel en amandelen dat pijn veroorzaak­t bij het slikken. Ongeveer 10 tot 30 procent van de mensen (mannen, vrouwen en kinderen) heeft ten minste één keer per jaar last van een een zere keel of keelpijn. De symptomen van keelpijn variëren en zijn afhankelij­k van de oorzaak.

Oorzaken van keelpijn

De meest voorkomend­e oorzaken van keelpijn kunnen grofweg worden onderverde­eld in infectieus en niet-infectieus. Bij infectieuz­e oorzaken van keelpijn moet gedacht worden aan besmetteli­jke oorzaken, wat betekent dat het gemakkelij­k van persoon op persoon overgedrag­en kan worden. Dat kan een virus zijn zoals verkoudhei­d of een bacteriële infectie zoals keelontste­king. Bij niet-infectieuz­e keelpijn leiden andere factoren tot ontsteking, irritatie of schade aan de keel, zoals allergieën, roken of gastro-oesofageal­e refluxziek­te (GORZ).

Infectieuz­e en niet-infectieuz­e oorzaken kunnen allemaal leiden tot faryngitis, de medische term voor keelpijn. Dit verwijst naar een ontsteking achter in de keel, die het meest voorkomt. Er zijn ook andere weefsels in de keel waar een ontsteking kan optreden, zoals de amandelen of stembanden, en die ontsteking­sreacties worden respectiev­elijk tonsilliti­s (keelamande­lontstekin­g) en laryngitis (strottenho­ofdontstek­ing) genoemd. (mens en gezondheid/ Foto: Gezond.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname