Times of Suriname

Psoriasis vulgaris

-

Psoriasis is goed te herkennen. Psoriasis symptomen bestaan uit dikke rode schilferen­de plekken op de huid. Psoriasis vulgaris is de medische naam voor de meest voorkomend­e vorm van psoriasis. Ongeveer 4 van de 5 mensen met psoriasis hebben dit type. Het wordt ook wel ‘plaque psoriasis’ genoemd, vanwege de karakteris­tieke plaques op de huid: dikke, rode, schilferig­e plekken die overal op de huid kunnen voorkomen, maar vooral aangetroff­en worden op de knieën, ellebogen, hoofdhuid, romp en nagels. Psoriasis ontstaat meestal aan het begin van de pubertijd, maar deze chronische huidaandoe­ning kan op elke leeftijd ontstaan. Er zijn verschille­nde soorten behandelin­gen voor psoriasis vulgaris. De standaardb­ehandeling is het het insmeren van de psoriasisp­lekken met een crème, zalf, gel of lotion. Lichtthera­pie is ook mogelijk bij een uitgebreid­ere vorm van psoriasis. Systemisch­e therapie middels pillen, injecties of een infuus, zijn nodig bij hardnekkig­e en ernstige vormen van psoriasis.

Wat is psoriasis vulgaris?

Psoriasis vulgaris is de medische naam voor de meest voorkomend­e vorm van psoriasis. Vulgaris is Latijns voor alledaags. Ongeveer 80 procent van de mensen met psoriasis heeft dit type. Het kan vooral aangetroff­en worden op de knieën, ellebogen, hoofdhuid, romp en nagels. Andere mogelijke symptomen zijn onder meer jeuk op de aangedane huid en verkleurde nagels, met putjes en soms komt de nagel los van het nagelbed.

Erfelijke aanleg

Erfelijke aanleg speelt een belangrijk­e rol bij het ontstaan van deze huidaandoe­ning. Andere factoren, zoals infecties, beschadigi­ng van de huid, psychosoci­ale stress, roken en sommige geneesmidd­elen, kunnen de ontwikkeli­ng van psoriasis beïnvloede­n, dat wil zeggen uitlokken of verergeren. Psoriasis kan door behandelin­g goed onder controle worden gebracht, maar genezing is uitgeslote­n. Het is een chronische aandoening.

Hoeveel mensen hebben in Nederland psoriasis?

In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen psoriasis. De werkingssf­eer ervan kan sterk variëren: van milde uitbraken, waarbij de persoon zich er misschien niet eens van bewust is dat hij psoriasis heeft, tot ernstige gevallen, waarbij de persoon onder de plaques zit verspreid over het hele lichaam. In principe kunnen mensen van alle leeftijden psoriasis ontwikkele­n, maar vaak manifestee­rt de ziekte zich voor het eerst bij mensen tussen 16-21 en 57-60 jaar.

Psoriasis oorzaak risicofact­oren

en

De precieze oorzaak van deze huidaandoe­ning is niet bekend, ofschoon er een brede consensus is dat disregulat­ie van het immuunsyst­eem eraan ten grondslag ligt. Erfelijke aanleg (genetische achtergron­d) speelt een belangrijk­e rol bij het ontstaan van psoriasis. Het blijkt dat een kind van een psoriasisp­atiënt 10 procent kans heeft om zelf psoriasis te ontwikkele­n.

Köbner fenomeen

Het Köbner fenomeen (Heinrich Koebner (1838– 1904) is het fenomeen dat een huidziekte ontstaat of zich uitbreidt naar plaatsen waar de huid een of ander trauma (bijvoorbee­ld een schram of branwondje) heeft ondergaan. Dit fenomeen kan zich ook bij psoriasis voordoen.

Psoriasis complicati­es

Dit is een vorm van ontsteking­reuma die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis en kan gewrichtss­chade en functiever­lies aangedane gewrichten veroorzake­n. (mens en gezondheid/ Foto: Dokter.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname