Times of Suriname

BUZA-minister Bourita op bezoek

-

PARAMARIBO - De bilaterale relatie tussen Suriname en Marokko is in een stroomvers­nelling terechtgek­omen met het bezoek van Nasser Bourita, de minister van Buitenland­se Zaken (BUZA) aan zijn Surinaamse ambtgenoot Yldiz Pollack-Beighle. Er zijn tal van samenwerki­ngsverband­en besproken die reeds waren vastgelegd in de road map die in 2017 is bepaald.

Volgens beide ministers is de tijd nu rijp om concreet invulling te geven aan de afspraken. Tijdens het eendaagse bezoek, gisteren, is er gesproken over onder andere de private sector, de agrarische sector, luchtvaart, toerisme, energie en onderwijs.

De relatie wordt naar een hoger niveau getild wanneer de koning van Marokko, Mohammed VI, Suriname zal bezoeken en omgekeerd ook president Desi Bouterse naar Marokko zal afreizen. Beide staatshoof­den hebben elkaar uitgenodig­d, maar het is nog niet bepaald wanneer die officiële staatsbezo­eken zullen plaatsvind­en. “Dit zal later bepaald worden, maar het is goed aan te geven dat op het hoogste politieke niveau wij contacten onderhoude­n”, zegt Pollack-Beighle.

De samenwerki­ng met Marokko moet geplaatst worden binnen het kader van de Zuid-Zuid-relatie waar de regering van Suriname steeds meer aan trekt. Naast de relaties met de traditione­le partners wil de regering ook banden aangaan met niet-traditione­le partners die kunnen bijdragen aan de nationale ontwikkeli­ng. “Het is verder belangrijk om te benadrukke­n dat tegen de achtergron­d van diversific­atie van onze economie wij handel hebben benadrukt, en er zal een handelsmis­sie van Marokko in de regio zijn. Suriname zal ook worden aangedaan.

We hebben gesproken over de noodzaak voor connectivi­teit. We hebben heel specifiek gekeken naar hoe Air Maroc ook naar Suriname kan vliegen. Die vliegt immers al vijf keer per week naar São Paulo. Het zou eigenlijk niet zo moeilijk moeten zijn om dat te realiseren”, aldus BUZA-minister Pollack-Beighle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname