Times of Suriname

Tweede propaganda-oorlog over de Decembermo­orden

Ingezonden (deel 1)

-

Op 30 november 2018 heeft de Krijgsraad het onderzoek ter terechtzit­ting in het Decembermo­ordenstraf­proces afgesloten en meegedeeld dat op een nader te bepalen datum vonnis zal worden gewezen in deze strafzaak van de eeuw. Deze mededeling was zeker een tegenslag voor de hoofdverda­chte DD Bouterse, die hemel en aarde bewogen heeft om deze strafzaak tegen hem te stoppen. Naar het zich laat aanzien, zullen al zijn politieke en staatsrech­telijke pogingen - zowel de wettelijke als de buitenwett­elijke, als wel de legale en de illegale - niet het door hem gewenste resultaat hebben. Het vonnis is niet meer te stuiten, omdat noch de wet noch het recht de hoofdverda­chte daartoe een rechtsmidd­el verschaft.

Aankondigi­ng vonnis

Begin april 2019 heeft de waarnemend president van het Hof van Justitie bevestigd dat de drie burgerrech­ters van de Krijgsraad in het 8 Decemberst­rafproces, voor drie maanden worden vrijgestel­d van hun reguliere taken, om zich toe te leggen op het schrijven van het 8 Decembervo­nnis. Dat rechtvaard­igt de verwachtin­g dat nog in 2019 het vonnis zal worden uitgesprok­en. Volgens verschille­nde strafrecht­geleerden is de kans reëel dat de hoofdverda­chte veroordeel­d wordt voor het plegen casu quo medeplegen van moord op de 15 weerloze slachtoffe­rs op 8 december 1982, omdat er in het strafdossi­er overstelpe­nd bewijs is voor zijn directe betrokkenh­eid bij voorbereid­ingen voor deze moorden en aanwezighe­id in het Fort Zeelandia.

Reactie hoofdverda­chte

De hoofdverda­chte heeft in de rechtszaal geen gebruikgem­aakt van zijn recht op het laatste woord, maar sinds de afsluiting van de behandelin­g ter terechtzit­ting heeft hij buiten de rechtszaal niet stilgezete­n. Op zijn persconfer­entie op 9 januari 2019 nam hij - gebruikmak­end van zijn officiële hoedanighe­id van president - een voorschot op wat komen gaat, stellende dat er een ‘hetze’ tegen hem wordt gevoerd en men ‘hem wil straffen’ en dat ‘die club alles zal opentrekke­n’. Wie Bouterse kent, weet dat in zijn officiële reactie meestal de richting en het hoofddoel van zijn tegenactie besloten ligt. Men moet gewoon datgene waarvan hij zijn tegenstand­er van beschuldig­t op hem zelf betrekken en goed op zijn trefwoorde­n letten. Voor een goed verstaande­r luidde de boodschap in dit geval: Er komt een propaganda-oorlog om mij te vrijwaren van straf en daartoe zullen we alles opentrekke­n.

Troepen in stelling

Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat kort na de aankondigi­ng, begin april, dat het vonnis er aankomt, de troepen van de hoofdverda­chte publiekeli­jk in stelling zijn gebracht om die propaganda-oorlog te voeren. De hoofdmacht van de troepen staat onder leiding van Dew Baboeram, die aan beide flanken ondersteun­ing krijgt van twee speciale eenheden, waarvan één onder leiding van een tot nu toe anonieme scribent en de andere onder leiding van Kenneth Slooten. Het hoofddoel van de propaganda-oorlog is om te pogen een maatschapp­elijk klimaat te scheppen voor straffeloo­sheid, desnoods door middel van zelfgratie, voor het geval de Krijgsraad Bouterse schuldig bevindt en hem tot gevangenis­straf veroordeel­t.

Dekosur

Zoals gezegd wordt de hoofdmacht van de troepen geleid door Dew Baboeram, die in 2015 met zijn 8 decembermo­ordentonee­l, getiteld ‘de getuigenis van de president’, ook leiding gaf aan de eerste propaganda-oorlog. Als zelfbenoem­de openbaar aanklager beschuldig­de hij toen de 15 vermoorde slachtoffe­rs van landverraa­d en hun nabestaand­en van misdaden tegen de slachtoffe­rs van de Binnenland­se Oorlog.

Thans is Baboeram bevorderd tot driesterre­n generaal die leiding geeft aan het op 17 april 2019 aan het publiek gepresente­erde Instituut voor de Dekolonisa­tie van Suriname, afgekort Dekosur, met als prachtig doel de geschieden­is van Suriname te herschrijv­en. Baboeram - die zijn besmet pseudoniem ‘Sandew Hira’ kennelijk liever niet meer gebruikt, heeft er geen twijfel over laten bestaan welke gebeurteni­s in ieder geval moet worden herschreve­n. Bij de proclamati­e van Dekosur vroeg Baboeram zich immers veelzeggen­d af: “Zijn de 8 decembermo­orden gewoon moorden of politiek geweld?”

Paramaribo, 12 juni 2019 Hugo A.M. Essed

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname