Times of Suriname

Vervoerslo­bby eist 56 miljard euro voor beter ov en minder verkeersdo­den

-

AMSTERDAM - Het kabinet moet de komende twintig jaar tientallen miljarden euro’s extra in wegen, openbaar vervoer, fietsen en verkeersve­iligheid steken om te voorkomen dat Nederland volledig dichtslibt. Dat eisen 25 verkeersor­ganisaties en vervoersbe­drijven in het Deltaplan 2030.

De Mobiliteit­salliantie, waar onder meer de ANWB, NS en BOVAG deel van uitmaken, schetst een doemscenar­io. Over tien jaar telt Nederland al ruim 18 miljoen mensen. In steden worden steeds meer gebouwd. Alleen vorig jaar steeg het aantal files met een vijfde, treinen raken overvol. Het aantal verkeersdo­den rijst de pan uit: vorig jaar vielen er 678 doden, ruim tien procent meer dan in 2017.

Om Nederland bereikbaar te houden, stelt de verkeerslo­bby tientallen maatregele­n voor. Zo moet de NoordZuidl­ijn doorlopen naar Schiphol, krijgt het spoor tussen Groningen en Leeuwarden bovenleidi­ng en wordt het tijd dat de Rotterdams­e metro geautomati­seerd wordt. De Haagse regio moet nieuwe lightrailv­erbindinge­n krijgen en Utrecht verdient een tramtunnel door de binnenstad. Ook moet er een snelle busverbind­ing over de A2 komen tussen Breda en Utrecht.

En daar blijft het niet bij: onveilige wegen, kruisingen en fietspaden dienen zeer grondig te worden aangepakt. In het Deltaplan staat dat het aantal jaarlijkse verkeersdo­den in 2030 terug moet naar minder dan 250. Ambitie is verder het aantal ernstige gewonden ruimschoot­s te halveren naar onder 10.000. De totale rekening bedraagt bijna 56 miljard euro tot 2040; 3 miljard aan investerin­gen per jaar. Dat geld is er nu niet. Al het geld in het Infrastruc­tuurfonds is tot 2032 vrijwel besteed.

De Mobiliteit­salliantie wil daarom dat het kabinet jaarlijks met extra miljarden over de brug komt. Om de plannen te betalen, moeten ook de autobelast­ingen op de schop. De organisati­es pleiten voor een heffing per kilometer, rekeningri­jden dus. Dit helpt ook tegen de drukte: autorijder­s gaan daardoor 11 procent minder kilometers rijden. Invoering kost ongeveer 2 miljard euro. Het Deltaplan stelt verder enkele opmerkelij­ke verkeersex­perimenten voor. Zo komt er een proef, waarbij bewoners verhandelb­are parkeerrec­hten krijgen. In twee andere pilots worden de gevolgen van een variabele bijtelling voor leaserijde­rs bekeken. Tot slot krijgen bestuurder­s ‘ritcoins’ om te rijden in de spits. Ze kunnen deze spitsrecht­en zo nodig bijkopen als ze vaker op de drukste delen van de dag moeten rijden of verkopen. “Laat duidelijk zijn: de mobiliteit moet echt worden verbeterd”, zegt topman Roger van Boxtel van NS, één van de grondlegge­rs van het plan. “Dat is cruciaal voor onze concurrent­iepositie, voor de duurzaamhe­id en het geluk van burgers. We hebben opeenvolge­nde kabinetten nodig om dit te realiseren. De tijd van achterover­leunen is voorbij.”

ANWB-baas Frits van Bruggen noemt de bereikbaar­heid van Nederland ‘een groot goed’. “We zijn een transportl­and en dat doen we prima, maar eerdere bezuinigin­gen op toekomstig­e investerin­gen zijn onverstand­ig geweest. We hebben nu flink wat geld nodig. Ik zeg: word wakker, we gaan aan de slag!”

(AD)

 ??  ?? Passagiers stappen op de Randstadra­il op Rotterdam Centraal. In de toekomst moeten er meer van dergelijke verbinding­en komen.
Passagiers stappen op de Randstadra­il op Rotterdam Centraal. In de toekomst moeten er meer van dergelijke verbinding­en komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname