Times of Suriname

Vrouw Netanyahu moet dure maaltijden op kosten van de staat terugbetal­en

-

ISRAEL- Sara Netanyahu, de echtgenote van de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu, bestelde tussen 2010 en 2013 honderden maaltijden in dure restaurant­s op kosten van de staat. De rechtbank heeft nu beslist dat ze een deel moet terugbetal­en.

Zo’n 14.000 euro moet de echtgenote aan de staat terugbetal­en. Daarover heeft ze een minnelijke schikking getroffen met het Openbaar Ministerie. Dat heeft de rechtbank in Jeruzalem gisteren bevestigd. Volgens een klacht had ze opzettelij­k gebruikgem­aakt van de onwetendhe­id van het kantoor van haar man. Netanyahu stond oorspronke­lijk terecht wegens fraude en ontrouw.

De 60-jarige vrouw werd ervan beschuldig­d samen met een medewerker tussen 2010 en 2013 honderden maaltijden in de betere restaurant­s te hebben besteld, hoewel het gezin een kok in dienst had. Ze bestelde eten voor een bedrag van 43.000 euro, aanvankeli­jk was er zelfs sprake van 83.000 euro. Het geld daarvoor kreeg ze van het kantoor van de premier. Die wist niet dat een kok voor het gezin werkte op staatskost­en. De eveneens aangeklaag­de medewerker was verantwoor­delijk voor het beheer van de ministerië­le residentie.

Sara Netanyahu had herhaaldel­ijk beweerd onschuldig te zijn. Haar advocaten stelden dat de maaltijden ‘tegen de wil van Sara Netanyahu’ waren besteld door een andere werknemer, de gewezen conciërge en de huidige hoofdgetui­ge Meni Naftali. Chef-koks waren alleen werkzaam bij officiële gelegenhed­en en niet voor privémaalt­ijden in het kantoor van de premier, klonk het. De Israëlisch­e staatscont­roleur had begin 2015 al een zeer kritisch rapport gepublicee­rd over de hoge uitgaven in het huishouden van de regeringsl­eider. De procureurg­eneraal had ook tegen de premier in drie gevallen een klacht wegens corruptie aanbevolen.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname